Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Na wiosenne okazje

Na wiosenne okazje

Wiosna obfituje w kwiaty, a także okazje do ich wręczania. Tradycyjny bukiet czy wiązanka mają swój niepodważalny urok, ale zrobią mniejsze wrażenie niż nasza łatwa do samodzielnego wykonania propozycja. Pięknie zaprezentowane, pełne świeżości tulipany w dekoracyjnym pudełku, a dodatkowo słodkie makaroniki – będzie romantycznie i apetycznie.

1. Do przygotowania kwiatowej kompozycji potrzebować będziemy: ozdobne pudełko po herbatnikach lub ciasteczkach maślanych; arkusz folii florystycznej; gąbkę florystyczną; nożyczki ogrodnicze lub lekki sekator ogrodowy; bardzo świeże tulipany o lekko rozwiniętych pąkach – w zależności od wielkości pudełka – 15-20 sztuk; makaroniki (lekkie, delikatne ciasteczka z białek i cukru z waniliowym lub owocowym nadzieniem).

2. Czyste i suche pudełko wykładamy szczelnie folią, pozostawiając dłuższe brzegi. Gąbkę docinamy na mniejsze kawałki, odpowiednie do szczelnego wypełnienia pojemnika. 

3. Umieszczamy w pudełku namoczoną wcześniej w wodzie i wyciśniętą gąbkę, jednocześnie dociskając do dna folię. Następnie docinamy brzegi folii nieco poniżej rantu.

4. Przygotowujemy kwiaty. Odcinamy główki tulipanom z ok. 4 cm odcinkiem łodygi. Warto przymierzyć pierwszy kwiat – umieśćmy go w gąbce i sprawdźmy, czy wystaje dekoracyjnie ponad rant pudełka.

5. Kwiaty umieszczamy kolejno jeden za drugim, dość gęsto, tak aby nie było dużych prześwitów. Zaczynamy od obwodu, a na końcu wypełniamy środek. 

6. Kolor tulipanów warto dobrać do barwy pudełka. Wiosną są to kwiaty najpopularniejsze i tym samym dostępne w ogromnej liczbie ciekawych, różnorodnych odmian.

7. Na koniec delikatnie i pojedynczo układamy na kwiatowej kompozycji słodkie makaroniki. Dekorację możemy przygotować też jedynie w wersji kwiatowej. Jeśli wybierzemy tulipany o nietypowym kształcie, np. strzępiaste lub papuzie, wygląd będzie równie efektowny.


Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?