Rozpalony grill, nakryty stół i cudowny zapach kwiatów... To obiad w ogrodzie, który możemy bez problemu przygotować. Nawet na najmniejszej posesji postarajmy się więc znaleźć miejsce na letnią jadalnię.
Gdy nadchodzą ciepłe dni, lubimy przygotowywać i jeść posiłki na świeżym powietrzu. Komfort i wygodę zapewni funkcjonalna, dobrze zaprojektowana i wykonana letnia kuchnia z jadalnią. Ponadto, jeśli zadbamy o szczegóły, np. piękne serwety, odpowiednią zastawę, stylowe lampiony czy inne dekoracyjne dodatki, stworzymy idealne warunki oraz nastrój do biesiadowania.
Miejsce na kuchnię ogrodową nie powinno być zbyt oddalone od domu – przynoszenie brakujących rzeczy nie będzie wówczas uciążliwe. Dodatkowo zaplanujmy ją w miejscu, z którego będzie się roztaczał najładniejszy widok na nasz ogród oraz by zapachy przyrządzanych potraw i „nocne” rozmowy z naszymi gośćmi nie przeszkadzały sąsiadom. Dobrym pomysłem jest zadaszenie (trwałe lub czasowo montowane) kącika jadalnianego – uchroni nas przed deszczem czy słońcem. Jeśli bryła domu jest tak zaprojektowana, że występuje naturalne zadaszenie pewnego fragmentu ogrodu, to właśnie to miejsce wybierzmy na letnią kuchnię. Możemy ją urządzić również w altanie.
W letniej kuchni warto zapewnić stały dostęp do wody, a także prądu, dzięki czemu będziemy mogli podłączyć zarówno czajnik elektryczny, jak i zapewnić oświetlenie sztuczne wieczorem.
Kuchnia ogrodowa powinna być zorganizowana podobnie do tej, którą mamy w domu. Warto zaplanować w niej miejsce na zlewozmywak, a także grill. Możemy zdecydować się na jego zabudowanie w szafce. Można też kupić grill wbudowany w szafkę. Pomyślmy także o tym, aby w kuchni znalazły się szafki lub regały, w których pomieścimy naczynia, przyprawy, sztućce i inne rzeczy potrzebne do przyrządzania oraz serwowania posiłków na świeżym powietrzu. Aby przetrwały zimowe miesiące, powinny być wykonane z materiałów, które nie nasiąkają wodą i wilgocią. Często buduje się tylko konstrukcję, a wykończenie stanowią płyty z kamieni dekoracyjnych, gres czy klinkier. Zadbajmy też o trwały blat. Dobrym rozwiązaniem jest jednoelementowy, np. kamienny, który jest bardzo trwały i łatwy w utrzymaniu czystości. Równie ważna jak wyposażenie jest forma zabudowy kuchennej. Jeśli dysponujemy większą przestrzenią, możemy pokusić się o zorganizowanie kuchni ogrodowej w formie wyspy, której część może stanowić barek z hokerami do siedzenia dla gości. Pod blatem warto przeznaczyć trochę miejsca na lodówkę, bo nic nie przydaje się tak latem, jak chłodne napoje.
Urządzając kuchnię, nie zapomnijmy także o jej praktycznym i eleganckim wyposażeniu. Na garden party potrzebujemy m.in. zastawę stołową, półmiski, miseczki czy szklanki. Niezbędny będzie także zestaw do zimnych napojów. Karafka ze szklankami sprawdzi się w trakcie każdego przyjęcia w ogrodzie. Wykonany z bezbarwnego szkła zestaw do napojów przyda się w trakcie podania na stół wody, soku czy lemoniady.
W kuchni ogrodowej powinniśmy też zadbać o odpowiednie oświetlenie, które umożliwi pracę, ale także stworzy ciepły nastrój.
Tradycyjny stół i krzesła to sprawdzony sposób na spożywanie posiłków. Innym rozwiązaniem jest zestaw wypoczynkowy z niskim stołem, ale takim, który da możliwość wygodnego zjedzenia potraw przyrządzonych na grillu. Styl mebli powinien odpowiadać klimatowi, który wcześniej wybraliśmy w kuchni. Kupując je, zwróćmy uwagę na ich jakość, tak aby posłużyły nam przez lata. Twarde krzesła, fotele i ławy wyposażmy w poduszki – będzie ładniej i wygodniej. Najlepiej aby miały zdejmowane pokrowce. Wybierzmy takie, które będą kolorystycznie pasować do innych elementów wyposażenia, np. obrusa, parasola czy kwiatów rosnących w pobliżu.
W części jadalnianej warto zainstalować promienniki ciepła. To urządzenia, które w naszym klimacie bywają szczególnie użyteczne. Latem wieczory są długie, ale niestety rzadko jest ciepło. Promienniki ogrzewają powietrze w bezpośrednim otoczeniu i dzięki temu pozwalają na biesiadowanie nawet do samego rana. Umożliwią także spożywania posiłków w jesienne, chłodniejsze dni.
Jeżeli planujemy założenie w ogrodzie warzywnika lub zielnika, dobrym pomysłem jest ulokowanie go niedaleko kuchni letniej. Szczególnie cenny będzie stały dostęp do świeżych ziół – przydadzą się do gotowania dań głównych, ale także deserów i koktajli. Intrygujący efekt daje wkomponowanie zielnika w projekt naszej kuchni, np. w formie oryginalnego zielnika pionowego, który poza funkcją użytkową stworzy niebanalną ozdobę. Można go też zaaranżować w dużych donicach.
Coraz częściej letnie spotkania ze znajomymi odbywają się przy pieczonej kiełbasce, karkówce lub bardziej wyszukanych potrawach. Aby je przyrządzić, musimy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt – grill.
Jeśli w letniej kuchni nie mamy miejsca na sprzęt stacjonarny, możemy wybrać model przenośny. Wiele osób decyduje się na urządzenie niewielkie i nadające się na małą działkę. Podobają się one także tym, którzy rzadko w ten sposób przygotowują jedzenie, więc nie potrzebują solidnych budowli. Z przenośnym łatwo też jest zmieniać miejsce biesiadowania.
Do wyboru mamy popularne grille na węgiel, ale także gazowe oraz elektryczne. Wiele z nich da się składać i przewozić w wygodnej formie. Niektóre mają nie tylko nóżki czy podstawę, ale także kółka, dzięki którym przemieszczanie ich po ogrodzie jest łatwe. Inne zaopatrzone są w półki – pod spodem i obok paleniska – które ułatwiają grillowanie. Niekiedy wyposażone są blaty robocze.
Wybierając miejsce na kuchnię ogrodową, weźmy po uwagę usytuowanie jej względem stron świata. Najlepiej, aby nasza przestrzeń robocza była dobrze oświetlona. Unikajmy więc zimnych i zacienionych miejsc, np. północnych ścian domu. Pamiętajmy jednak, że w upalne dni ciężko będzie nam gotować w pełnym nasłonecznieniu. Najlepiej zlokalizować kuchnię w miejscu lekko zacienionym, np. przez rozłożyste drzewo o ażurowej koronie. Odsuńmy ją również od ruchliwej ulicy, aby spaliny i hałas drogowy nie przeszkadzały w gotowaniu oraz oddychaniu świeżym powietrzem.
Dobrane do potrzeb