Czasy minimalistycznych, prostych w formie kuchni mijają bezpowrotnie. Do łask wracają dodatki ułatwiające funkcjonowanie w przestrzeni kuchennej. Prawda jest bowiem taka, że nic nie zastąpi swobody gotowania, którą zapewniają sprzęty kuchenne znajdujące się pod ręką, zamiast w głębi szafek.
W dzisiejszych kuchniach coraz częściej można spotkać relingi kuchenne. Kojarzą się one prawdopodobnie ze starymi mieszkaniami naszych babć, jednak nie można odmówić im funkcjonalności, a także wyjątkowego uroku. Docenią je wszystkie osoby lubiące gotować w domu. Dodatek ten ułatwia bowiem korzystanie z przestrzeni kuchennej, ponieważ wszelkie niezbędne przedmioty, takie jak chochla do zupy, drewniana łopatka, wałek do ciasta, kubki czy ręczniki kuchenne znajdą się w zasięgu naszych rąk. Taki osprzęt kuchenny podnosi zatem ergonomię kuchni, a jednocześnie pomaga w utrzymaniu porządku. Szeroka oferta dodatków do niego, na przykład wieszaków, półek na naczynia czy uchwytów na ręczniki i książkę kuchenną czynią z relingu praktycznie niezbędny element kuchennego wnętrza. Ciągłe sięganie do szafek i regałów kuchennych w poszukiwaniu potrzebnego akurat sprzętu często irytuje, a dodatkowo powoduje powstawanie bałaganu. O ileż wygodniej jest sięgać po niego do najbliższej ściany i pomijać przy tym przedzieranie się przez zakamarki mebli kuchennych!
Relingi kuchenne to jednak nie tylko funkcjonalność. Ten element wystroju wnętrza to także bardzo stylowa ozdoba. W sprzedaży dostępne są różne kolory, długości, formy. Stalowe zapewniają dużą trwałość, zaś chromowane dodają kuchni elegancji. Do każdego relingu można też dokupić ozdobną zaślepkę, która pomoże podkreślić charakter wnętrza. Można je zawiesić na ścianie, bądź szafce tak, by jak najlepiej spełniały swoją funkcję, a jednocześnie cieszyły oko. W skrajnych sytuacjach relingi mogą służyć wyłącznie jako ozdoba. Najlepiej prezentują się wtedy, gdy pełnią rolę półki czy wieszaków dla efektownych lub zabytkowych naczyń, designerskich pojemników z przyprawami bądź starej księgi przepisów kulinarnych.
Czasy minimalistycznych, prostych w formie kuchni mijają bezpowrotnie. Do łask wracają dodatki ułatwiające funkcjonowanie w przestrzeni kuchennej. Prawda jest bowiem taka, że nic nie zastąpi swobody gotowania, którą zapewniają sprzęty kuchenne znajdujące się pod ręką, zamiast w głębi szafek.
W dzisiejszych kuchniach coraz częściej można spotkać relingi kuchenne. Kojarzą się one prawdopodobnie ze starymi mieszkaniami naszych babć, jednak nie można odmówić im funkcjonalności, a także wyjątkowego uroku. Docenią je wszystkie osoby lubiące gotować w domu. Dodatek ten ułatwia bowiem korzystanie z przestrzeni kuchennej, ponieważ wszelkie niezbędne przedmioty, takie jak chochla do zupy, drewniana łopatka, wałek do ciasta, kubki czy ręczniki kuchenne znajdą się w zasięgu naszych rąk. Taki osprzęt kuchenny podnosi zatem ergonomię kuchni, a jednocześnie pomaga w utrzymaniu porządku. Szeroka oferta dodatków do niego, na przykład wieszaków, półek na naczynia czy uchwytów na ręczniki i książkę kuchenną czynią z relingu praktycznie niezbędny element kuchennego wnętrza. Ciągłe sięganie do szafek i regałów kuchennych w poszukiwaniu potrzebnego akurat sprzętu często irytuje, a dodatkowo powoduje powstawanie bałaganu. O ileż wygodniej jest sięgać po niego do najbliższej ściany i pomijać przy tym przedzieranie się przez zakamarki mebli kuchennych!
Relingi kuchenne to jednak nie tylko funkcjonalność. Ten element wystroju wnętrza to także bardzo stylowa ozdoba. W sprzedaży dostępne są różne kolory, długości, formy. Stalowe zapewniają dużą trwałość, zaś chromowane dodają kuchni elegancji. Do każdego relingu można też dokupić ozdobną zaślepkę, która pomoże podkreślić charakter wnętrza. Można je zawiesić na ścianie, bądź szafce tak, by jak najlepiej spełniały swoją funkcję, a jednocześnie cieszyły oko. W skrajnych sytuacjach relingi mogą służyć wyłącznie jako ozdoba. Najlepiej prezentują się wtedy, gdy pełnią rolę półki czy wieszaków dla efektownych lub zabytkowych naczyń, designerskich pojemników z przyprawami bądź starej księgi przepisów kulinarnych.