Gotowa mieszanka kawy rozpuszczalnej, której wiele rodzajów zwykle możemy kupić w każdym sklepie, zazwyczaj nie spełnia wymagań wytrawnych kawoszy. To dla nich stworzono ekspresy do kawy, by mogli cieszyć się profesjonalnie przygotowanym we własnych czterech ścianach napojem, smakiem niczym nie odbiegającym od tych z najlepszych kawiarni. Wybór ekspresów do kawy jest ogromny, na który zdecydować się, by spełnił wszystkie nasze oczekiwania?
Gusta i upodobania co do smaku i rodzaju kawy są różne, każdy ma swój ulubiony sposób na przyrządzanie tego napoju. Wybierając ekspres do kawy warto jednak zastanowić się jeszcze przed zakupem, czego od niego oczekujemy. Niektórzy lubują się w latte albo mlecznym cappuccino, inni zaś wolą tradycyjną małą czarną lub kawę z mlekiem, znajdą się i tacy, którzy piją wyłączenie kawę parzoną - po turecku. Nie ma więc sensu kupowanie ekspresu, który przyrządzić może kilkanaście rodzajów kaw, jeśli pijemy od wielu lat tylko espresso. Właśnie dlatego, dobrze jest znać swoje gusta jeszcze przed zakupem. Kiedy już wiemy, jakiego zakresu usług oczekujemy od ekspresu, możemy przejść do wyboru tego idealnego. Na rynku dostępnych jest wiele ich rodzajów, jednak który zaserwuje nam aromatyczną kawę po turecku, a jaki zaparzy pyszne latte macchiato?
Ekspres przelewowy - nazywany niekiedy kawiarką, mokką lub kafeterką - jest najprostszym w budowie i obsłudze ekspresem niskociśnieniowym, kawa przez niego przyrządzona w smaku przypomina tradycyjną kawę po turecku lub tak zwaną włoską - czyli najprostszą mieloną, zalaną wrzątkiem. Dzięki zastosowaniu filtra, nie musimy jednak borykać się z problemem fusów. Zaletą ekspresów przelewowych jest prostota w obsłudze, tak naprawdę musimy tylko wsypać kawę i włączyć urządzenie, kawa zostanie zalana wrzątkiem i przeleje się poprzez filtr do kubka, dzięki temu jest zdecydowanie mocniejsza, niż ta przyrządzona przed jakikolwiek inny ekspres, niestety będzie z tego względu zawierać także toksyny. Cały proces zajmie nawet kwadrans. Ten rodzaj ekspresu jest zwykle najtańszy, ale będzie wymagał częstej wymiany filtrów i osobnego młynka do kawy, ponadto nie zaparzymy za jego pomocą choćby kawy z mlekiem, rzadko mają także możliwość regulacji mocy napoju.
Ekspresy ciśnieniowe uznawane są za najlepsze, właśnie ich używa się w większości kawiarni. Nazwę zawdzięczają procesowi jej parzenia - przez ziarna zostaje bowiem przepuszczona woda pod wysokim ciśnieniem, co uwalnia pełny aromat i smak kawy, dzięki ograniczonemu do minimum kontakcie wody z ziarnami. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje ekspresów ciśnieniowych:
Gotowa mieszanka kawy rozpuszczalnej, której wiele rodzajów zwykle możemy kupić w każdym sklepie, zazwyczaj nie spełnia wymagań wytrawnych kawoszy. To dla nich stworzono ekspresy do kawy, by mogli cieszyć się profesjonalnie przygotowanym we własnych czterech ścianach napojem, smakiem niczym nie odbiegającym od tych z najlepszych kawiarni. Wybór ekspresów do kawy jest ogromny, na który zdecydować się, by spełnił wszystkie nasze oczekiwania?
Gusta i upodobania co do smaku i rodzaju kawy są różne, każdy ma swój ulubiony sposób na przyrządzanie tego napoju. Wybierając ekspres do kawy warto jednak zastanowić się jeszcze przed zakupem, czego od niego oczekujemy. Niektórzy lubują się w latte albo mlecznym cappuccino, inni zaś wolą tradycyjną małą czarną lub kawę z mlekiem, znajdą się i tacy, którzy piją wyłączenie kawę parzoną - po turecku. Nie ma więc sensu kupowanie ekspresu, który przyrządzić może kilkanaście rodzajów kaw, jeśli pijemy od wielu lat tylko espresso. Właśnie dlatego, dobrze jest znać swoje gusta jeszcze przed zakupem. Kiedy już wiemy, jakiego zakresu usług oczekujemy od ekspresu, możemy przejść do wyboru tego idealnego. Na rynku dostępnych jest wiele ich rodzajów, jednak który zaserwuje nam aromatyczną kawę po turecku, a jaki zaparzy pyszne latte macchiato?
Ekspres przelewowy - nazywany niekiedy kawiarką, mokką lub kafeterką - jest najprostszym w budowie i obsłudze ekspresem niskociśnieniowym, kawa przez niego przyrządzona w smaku przypomina tradycyjną kawę po turecku lub tak zwaną włoską - czyli najprostszą mieloną, zalaną wrzątkiem. Dzięki zastosowaniu filtra, nie musimy jednak borykać się z problemem fusów. Zaletą ekspresów przelewowych jest prostota w obsłudze, tak naprawdę musimy tylko wsypać kawę i włączyć urządzenie, kawa zostanie zalana wrzątkiem i przeleje się poprzez filtr do kubka, dzięki temu jest zdecydowanie mocniejsza, niż ta przyrządzona przed jakikolwiek inny ekspres, niestety będzie z tego względu zawierać także toksyny. Cały proces zajmie nawet kwadrans. Ten rodzaj ekspresu jest zwykle najtańszy, ale będzie wymagał częstej wymiany filtrów i osobnego młynka do kawy, ponadto nie zaparzymy za jego pomocą choćby kawy z mlekiem, rzadko mają także możliwość regulacji mocy napoju.
Ekspresy ciśnieniowe uznawane są za najlepsze, właśnie ich używa się w większości kawiarni. Nazwę zawdzięczają procesowi jej parzenia - przez ziarna zostaje bowiem przepuszczona woda pod wysokim ciśnieniem, co uwalnia pełny aromat i smak kawy, dzięki ograniczonemu do minimum kontakcie wody z ziarnami. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje ekspresów ciśnieniowych: