Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Podpałki, węgle, brykiety, akcesoria do rozpalania

produktów

()

Sortuj wg:
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Gdy sezon grillowy jest w pełni każdy korzysta z jego uroków. W tym czasie warto nie tylko pomyśleć o tym co docelowo wrzucimy na ruszt, ale również o tym co sprawi, że w ogóle będziemy się raczyć np. grillową kiełbaską czy cukinią. Jeśli jesteśmy już posiadaczami grilla to większość za nami, ale warto zaopatrzyć się także w węgiel drzewny bądź brykietpodpałkę czy też inne akcesoria do rozpalania. Sklepy PSB Mrówka oferują wszystkie te artykuły, dając również możliwość wyboru, gdyż zdajemy sobie sprawę, że każdy zwolennik wypieczonej karkówki czy przypieczonej papryki ma swoje ulubione metody na na rozpalenie grilla.

Węgiel drzewny czy brykiet drzewny – co wybrać?

Obydwa te paliwa są dobre, jednak każde z nich charakteryzuję się czym innym. Różnią się one przede wszystkim czasem rozpalania, a także czasem spalania.

Do rozpalenia węgla drzewnego będziemy potrzebować około 10-15 minut, lecz spali się on stosunkowo szybko, bo w przeciągu 30-40 minut zostanie z niego już tylko popiół. Zatem, aby w pełni cieszyć się grillowanymi potrawami, które chcemy bardziej przypiec będziemy musieli dokładać węgiel, w trakcie przygotowywania dania. Jednak jego zdecydowaną zaletą jest to, że osiąga bardzo dużą temperaturę w ekspresowym czasie, więc jest doskonałym wyborem dla osób niecierpliwych. Kolejnym walorem węgla jest to, że posiada on małą zawartość substancji smolistych i generuję najmniejszą ilość zanieczyszczeń, będzie więc fantastycznym wyborem dla miłośników środowiska i grillowania.

Brykiet drzewny łatwo się rozpala, ale dłużej osiąga on odpowiednią do grillowania temperaturę. Jednak jego zaletą jest to, że ma także dłuższy czas spalania i będzie on utrzymywał swoją temperaturę nawet przez 3-4 godziny. Jest on zatem bardzo wydajny. By zacząć na nim grillować będziemy potrzebować przynajmniej 40 minut. Można zatem stwierdzić, że brykiet drzewny jest alternatywą dla węgla drzewnego i będzie przydatny szczególnie wtedy, gdy grillujemy potrawy, które są bardziej wymagające pod względem większej ilości ciepła. Nie pozostaje po nim także duża ilość popiołu, jak to jest w przypadku węgla.

Najlepiej zatem samemu ocenić, co będzie dla nas najlepszym wyborem, a nasz sklep zapewni Tobie odpowiedni produkt, gdyż w ofercie posiadamy zarówno węgiel drzewny jak i brykiet drzewny. Dostępne są opakowania o różnej wadze.

Podczas grillowania pamiętaj, że bezpieczeństwo to podstawa. Nie pozostawiaj grilla bez nadzoru i chroń siebie w trakcie przygotowywania potraw poprzez założenie fartucha i odpowiednich rękawic. Warto również mieć na sobie pełne buty, aby ewentualne iskry nie spowodowały oparzeń na stopach. Do ściągania przygotowanych produktów zawsze używaj specjalnie do tego przeznaczonych szczypców, widelców lub łopatek.

Akcesoria do rozpalania i podpałki – gwarancją sukcesu!

Żaden grill nie odbyłby się także bez tych najmniejszych rzeczy, ale jakże potrzebnych by w ogóle móc rozpocząć grillowanie. Mowa oczywiście o rozpałce do grilla. Tutaj również mamy różne możliwości. Podpałki rozróżniamy na dwie formy – kostki i płyny. Nie wliczamy tu oczywiście sposobu na gazecie, jest on nieprofesjonalny, a także może stanowić ryzyko dla naszego zdrowia.

Przede wszystkim podpałka, którą wybierzemy powinna być skuteczna, aby nawet wiatr czy wilgoć nie przeszkodziły nam w rozpaleniu grilla. Zaletą podpałki w płynie jest to, że jest łatwa w użyciu, wystarczy polać nią węgiel bądź brykiet i zapalić, jednak przed wrzuceniem potraw na ruszt należy chwilę odczekać, aby rozpaliła się w całości i nie osiadła na jedzeniu.

Drugim rodzajem oferowanych rozpałek do grilla są te w kostkach. Są one również dość wygodne w użyciu, wystarczy, że umieścimy oderwaną kostkę pomiędzy nasze paliwo i ją podpalimy. Zaletą tej podpałki jest to, że jest ekologiczna i bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeśli zdecydujesz się na ten rodzaj podpałek, warto wziąć pod uwagę te z zapłonem, które posiadamy w ofercie. Wybór należy do Ciebie. Istotne jest, aby zaopatrzyć się także w długie zapałki bądź odpowiednią zapalniczkę. Niech grillowanie stanie się przyjemnością i wspaniałą zabawą.

Czytaj więcej

Gdy sezon grillowy jest w pełni każdy korzysta z jego uroków. W tym czasie warto nie tylko pomyśleć o tym co docelowo wrzucimy na ruszt, ale również o tym co sprawi, że w ogóle będziemy się raczyć np. grillową kiełbaską czy cukinią. Jeśli jesteśmy już posiadaczami grilla to większość za nami, ale warto zaopatrzyć się także w węgiel drzewny bądź brykietpodpałkę czy też inne akcesoria do rozpalania. Sklepy PSB Mrówka oferują wszystkie te artykuły, dając również możliwość wyboru, gdyż zdajemy sobie sprawę, że każdy zwolennik wypieczonej karkówki czy przypieczonej papryki ma swoje ulubione metody na na rozpalenie grilla.

Węgiel drzewny czy brykiet drzewny – co wybrać?

Obydwa te paliwa są dobre, jednak każde z nich charakteryzuję się czym innym. Różnią się one przede wszystkim czasem rozpalania, a także czasem spalania.

Do rozpalenia węgla drzewnego będziemy potrzebować około 10-15 minut, lecz spali się on stosunkowo szybko, bo w przeciągu 30-40 minut zostanie z niego już tylko popiół. Zatem, aby w pełni cieszyć się grillowanymi potrawami, które chcemy bardziej przypiec będziemy musieli dokładać węgiel, w trakcie przygotowywania dania. Jednak jego zdecydowaną zaletą jest to, że osiąga bardzo dużą temperaturę w ekspresowym czasie, więc jest doskonałym wyborem dla osób niecierpliwych. Kolejnym walorem węgla jest to, że posiada on małą zawartość substancji smolistych i generuję najmniejszą ilość zanieczyszczeń, będzie więc fantastycznym wyborem dla miłośników środowiska i grillowania.

Brykiet drzewny łatwo się rozpala, ale dłużej osiąga on odpowiednią do grillowania temperaturę. Jednak jego zaletą jest to, że ma także dłuższy czas spalania i będzie on utrzymywał swoją temperaturę nawet przez 3-4 godziny. Jest on zatem bardzo wydajny. By zacząć na nim grillować będziemy potrzebować przynajmniej 40 minut. Można zatem stwierdzić, że brykiet drzewny jest alternatywą dla węgla drzewnego i będzie przydatny szczególnie wtedy, gdy grillujemy potrawy, które są bardziej wymagające pod względem większej ilości ciepła. Nie pozostaje po nim także duża ilość popiołu, jak to jest w przypadku węgla.

Najlepiej zatem samemu ocenić, co będzie dla nas najlepszym wyborem, a nasz sklep zapewni Tobie odpowiedni produkt, gdyż w ofercie posiadamy zarówno węgiel drzewny jak i brykiet drzewny. Dostępne są opakowania o różnej wadze.

Podczas grillowania pamiętaj, że bezpieczeństwo to podstawa. Nie pozostawiaj grilla bez nadzoru i chroń siebie w trakcie przygotowywania potraw poprzez założenie fartucha i odpowiednich rękawic. Warto również mieć na sobie pełne buty, aby ewentualne iskry nie spowodowały oparzeń na stopach. Do ściągania przygotowanych produktów zawsze używaj specjalnie do tego przeznaczonych szczypców, widelców lub łopatek.

Akcesoria do rozpalania i podpałki – gwarancją sukcesu!

Żaden grill nie odbyłby się także bez tych najmniejszych rzeczy, ale jakże potrzebnych by w ogóle móc rozpocząć grillowanie. Mowa oczywiście o rozpałce do grilla. Tutaj również mamy różne możliwości. Podpałki rozróżniamy na dwie formy – kostki i płyny. Nie wliczamy tu oczywiście sposobu na gazecie, jest on nieprofesjonalny, a także może stanowić ryzyko dla naszego zdrowia.

Przede wszystkim podpałka, którą wybierzemy powinna być skuteczna, aby nawet wiatr czy wilgoć nie przeszkodziły nam w rozpaleniu grilla. Zaletą podpałki w płynie jest to, że jest łatwa w użyciu, wystarczy polać nią węgiel bądź brykiet i zapalić, jednak przed wrzuceniem potraw na ruszt należy chwilę odczekać, aby rozpaliła się w całości i nie osiadła na jedzeniu.

Drugim rodzajem oferowanych rozpałek do grilla są te w kostkach. Są one również dość wygodne w użyciu, wystarczy, że umieścimy oderwaną kostkę pomiędzy nasze paliwo i ją podpalimy. Zaletą tej podpałki jest to, że jest ekologiczna i bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeśli zdecydujesz się na ten rodzaj podpałek, warto wziąć pod uwagę te z zapłonem, które posiadamy w ofercie. Wybór należy do Ciebie. Istotne jest, aby zaopatrzyć się także w długie zapałki bądź odpowiednią zapalniczkę. Niech grillowanie stanie się przyjemnością i wspaniałą zabawą.

Czytaj więcej