Potrzebujesz dodatkowego ogrzewania domu, a nie chcesz mocować kominka? Zobacz naszą bogatą ofertę piecyków grzewczych, które są ekonomiczne w utrzymaniu, nie zajmują tak dużo miejsca i można je w dowolnym momencie ustawić tam, gdzie chcemy. W sklepie Mrówka znajdą Państwo piecyki gazowe oraz piecyki węglowe i na drewno, gdyż doskonale rozumiemy, że każdy z nas ma inne oczekiwania i potrzeby.
Piecyk grzewczy nazywany inaczej kozą, jest szczelnym paleniskiem, do którego dokładamy odpowiednie paliwo. Jego obudowa jest często stylizowana, dlatego jedne kozy grzewcze doskonale wpiszą się w nowoczesną stylistykę domu, a inne będą podkreślały jego kunszt i dbałość o dekoracje. Miejsce na piece kozy powinno być jednak odpowiednio przygotowane – najważniejsze jest odsunięcie materiałów łatwopalnych i tych, które mogą się odkształcić pod wpływem wysokiej temperatury.
Kominki wolnostojące są polecanym sposobem na stosunkowo niedrogie i ekologiczne wsparcie ogrzewania centralnego. Przy okazji świetnie zastąpią kosztowne w eksploatacji piecyki elektryczne, których używamy w okresie przejściowym. Piec koza jest często bardzo kompaktowy – zmieści się nawet w małym pomieszczeniu, nie zajmując zazwyczaj więcej niż metr kwadratowy. Do jego zalet należy również łatwość podłączenia do przewodu kominowego.
Piece grzewcze charakteryzują się odmienną mocą – należy ją dostosować do rozmiaru pomieszczenia. Zazwyczaj przyjmuje się, że 1 kW mocy ogrzeje ok. 10 m2 powierzchni (sufity 2,5 m). Piece grzewcze charakteryzują się także odmienną sprawnością i czasem spalania, które mają wpływ na wydajność, a tym samym koszt eksploatacji. Ważny jest także wylot spalin z pieca – jego średnica musi być mniejsza niż przekrój przewodu kominowego, jaki znajduje się w naszym budynku.
Piece stalowe bardzo szybko oddają ciepło do pomieszczenia po rozpaleniu i trzeba na nie uważać, gdyż ich powierzchnia może łatwo poparzyć. Zaletą jest niska waga w porównaniu do piecyków żeliwnych. Piece kominkowe żeliwne charakteryzują się zazwyczaj bardziej ozdobnym wyglądem i przewyższają modele ze stali pod kątem walorów grzewczych – żeliwo ma większą zdolność do akumulowania ciepła, dlatego piec nawet po zgaszeniu będzie oddawał ciepło. Wśród rodzajów kozy warto wymienić piece szamotowe, w których można palić praktycznie wszystkim, co można zamienić w ciepło. Ze względu na stylistykę sprawdzą się one bardziej w zakładach pracy niż w prywatnych domach.
Montaż piecyka grzewczego można przeprowadzić samodzielnie w dowolnym momencie. Można go podłączyć do istniejącego komina lub zbudować nowy, pamiętając, że musi to być izolowany system kominowy z wentylacją, który uchroni nas przed cofaniem się spalin do wnętrza. Jeśli do podłączenia pieca grzewczego koza chcemy skorzystać z obecnego komina, należy umieścić w nim nowy wkład ze stali kwasoodpornej. Gdy budujemy nowy komin, może być murowany z dedykowanym wkładem lub stalowy. Przewód dymowy do piecyków grzewczych wolnostojących musi być szczelny, odporny na wilgoć i wysokie temperatury, a jego średnica nie może być mniejsza niż średnica wylotu spalin. Piecyki koza montuje się w taki sposób, by połączenie z wylotem do komina było możliwie jak najkrótsze. Gdy otwór w ścianie będzie na wysokości króćca w piecu, rura wylotowa nie będzie zbytnio się nagrzewać. Gdy wolno stojący piec grzewczy wyposażony jest w króciec na górnej płycie obudowy piecyka, można zastosować kolanko. Pomocna może okazać się również przepustnica, która pomaga regulować ilość powietrza, a co za tym idzie, temperaturę oraz szybkość spalania opału.
Jako opał do piecyka typu koza możemy wykorzystać drewno opałowe, pellet, brykiety torfowe czy zrębki drzewne. Jeśli wybieramy paliwo drzewne, najlepiej jeśli jest to twarde drewno liściaste. Możemy palić w kozie drewnem iglastym np. sosnowym, pamiętając, że w tym przypadku trzeba dbać o regularne czyszczenie komina, by uniknąć gromadzenia się smoły. Pamiętajmy, że właściwą wilgotność opał drzewny osiąga po dwóch latach przechowywania w przewiewnym i suchym miejscu. Dopuszczone jest też wykorzystanie jako opał do piecyków typu koza brykietów węgla kamiennego i brunatnego.
Podłoga, na której zostanie ustawiony piecyk koza, nie powinna być wykonana z materiałów łatwopalnych, takich jak drewno czy okładzina dywanowa. Pod piecykiem kominkowym koza, a także wokół niego, najlepiej zastosować płytki ceramiczne lub kamienne, które są odporne na wysokie temperatury lub ochronić podłogę płytami z blachy bądź szkła hartowanego.
Koszt pieca wolnostojącego typu koza oscyluje od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Cena zależy od materiału, wielkości oraz wyposażenia, duży wpływ na cenę ma też wzornictwo, design, ale też i moc użytkowa. Najtańszy są piece koza stalowe. Można w nich spalać różne paliwa i charakteryzują się mniejszą masą. Cena stalowej kozy zaczyna się już od około 400 zł, najdroższe, zazwyczaj wyposażane w specjalny wkład szamotowy są po około1000 zł. Droższe modele pieców stalowych są zazwyczaj wyposażane w specjalny wkłady szamotowe. Mały piec koza żeliwny kupimy już od 1000 zł, ale za duży designerski model z dużą komorą spalania wykonany z tego samego materiału zapłacimy do nawet kilku tysięcy złotych. Podobne przedziały cenowe dotyczą piecyków kominkowych koza blaszanych. Do sumarycznych kosztów inwestycji musi również dołączyć cenę przewodu kominowego, za którego metr trzeba będzie zapłacić około 75 złotych. W przypadku niektórych pieców, konieczne będzie podłączenie ich do sieci elektrycznej, co wiąże się z kosztem zakupu przedłużacza. Kosz zamontowania pieca typu koza jest stosunkowo tani i wynosi od 500 zł do 600 zł.
Ściana za kozą, choć nie styka się z piecykiem bezpośrednio, to ma kontakt z gorącym powietrzem. Emitowane przez kozę ciepło sprawia, że czasami nie sposób jej dotknąć, co może stanowić duże zagrożenie, gdy w domu są dzieci. Ponadto wysoka temperatura może doprowadzić do zniszczenia niektórych materiałów wykończeniowych – mogą się one łuszczyć, pękać lub zmieniać odcień. Gdy będzie wyłożona materiałami łatwopalnymi może się zapalić. W domu wybudowanym z drewna najlepiej zabezpieczyć ścianę w specjalnymi, odpornymi na wysokie temperatury płytami krzemianowo-wapniowymi, można też rozważyć wyłożenie ścian wermikulitem – taki ekran za piecem będzie odporny na bardzo wysokie temperatury, które sięgają nawet 1100°C. Dzięki płycie ściana nie będzie się przegrzewać, co zapewni domownikom bezpieczeństwo. W przypadku ściany murowanej z cegieł ściany można wykorzystać połączenie ognioodpornych tynku i gładzi. Niewrażliwość tych materiałów na wysokie temperatury sprawi, że uzyskana powierzchnia jest zabezpieczona przed pękaniem. Przestrzeń za kozą można wyłożyć płytkami, do których warto zastosować ognioodporną zaprawę klejącą oraz preparat do fugowania o takiej samej właściwości. Za piecykiem świetnie zaprezentuje się cegła lub klinkier, które również dobrze akumulują ciepło.
Potrzebujesz dodatkowego ogrzewania domu, a nie chcesz mocować kominka? Zobacz naszą bogatą ofertę piecyków grzewczych, które są ekonomiczne w utrzymaniu, nie zajmują tak dużo miejsca i można je w dowolnym momencie ustawić tam, gdzie chcemy. W sklepie Mrówka znajdą Państwo piecyki gazowe oraz piecyki węglowe i na drewno, gdyż doskonale rozumiemy, że każdy z nas ma inne oczekiwania i potrzeby.
Piecyk grzewczy nazywany inaczej kozą, jest szczelnym paleniskiem, do którego dokładamy odpowiednie paliwo. Jego obudowa jest często stylizowana, dlatego jedne kozy grzewcze doskonale wpiszą się w nowoczesną stylistykę domu, a inne będą podkreślały jego kunszt i dbałość o dekoracje. Miejsce na piece kozy powinno być jednak odpowiednio przygotowane – najważniejsze jest odsunięcie materiałów łatwopalnych i tych, które mogą się odkształcić pod wpływem wysokiej temperatury.
Kominki wolnostojące są polecanym sposobem na stosunkowo niedrogie i ekologiczne wsparcie ogrzewania centralnego. Przy okazji świetnie zastąpią kosztowne w eksploatacji piecyki elektryczne, których używamy w okresie przejściowym. Piec koza jest często bardzo kompaktowy – zmieści się nawet w małym pomieszczeniu, nie zajmując zazwyczaj więcej niż metr kwadratowy. Do jego zalet należy również łatwość podłączenia do przewodu kominowego.
Piece grzewcze charakteryzują się odmienną mocą – należy ją dostosować do rozmiaru pomieszczenia. Zazwyczaj przyjmuje się, że 1 kW mocy ogrzeje ok. 10 m2 powierzchni (sufity 2,5 m). Piece grzewcze charakteryzują się także odmienną sprawnością i czasem spalania, które mają wpływ na wydajność, a tym samym koszt eksploatacji. Ważny jest także wylot spalin z pieca – jego średnica musi być mniejsza niż przekrój przewodu kominowego, jaki znajduje się w naszym budynku.
Piece stalowe bardzo szybko oddają ciepło do pomieszczenia po rozpaleniu i trzeba na nie uważać, gdyż ich powierzchnia może łatwo poparzyć. Zaletą jest niska waga w porównaniu do piecyków żeliwnych. Piece kominkowe żeliwne charakteryzują się zazwyczaj bardziej ozdobnym wyglądem i przewyższają modele ze stali pod kątem walorów grzewczych – żeliwo ma większą zdolność do akumulowania ciepła, dlatego piec nawet po zgaszeniu będzie oddawał ciepło. Wśród rodzajów kozy warto wymienić piece szamotowe, w których można palić praktycznie wszystkim, co można zamienić w ciepło. Ze względu na stylistykę sprawdzą się one bardziej w zakładach pracy niż w prywatnych domach.