Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Kiszenie

produktów

()

Sortuj wg:
Sortowanie
Pokaż filtry
Dostawcy
Ukryj filtry

Pojemniki do kiszenia w marketach Mrówka

Kiszenie jest jednym z procesów, który pozwala zachować świeżość warzyw na długie miesiące. W naszej kulturze kiszeniu poddawane są przede wszystkim ogórki i kapusta. Żeby proces przebiegał poprawnie, poza sprawdzonym przepisem potrzebna jest także beczka do kiszenia kapusty lub ogórków. Takie produkty sezonowe oferowane są najczęściej w okresie lata i jesieni. W marketach Mrówka można znaleźć produkty do kiszenia w różnych wariantach. Pojemniki są wykonane z kilku materiałów. Różnią się także pojemnością i kształtem. Niektóre stanowią dodatkową ozdobę kuchni, a inne mogą być wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym lub gastronomii. W asortymencie znajdują się również słoje i worki do kiszenia kapusty. Wszystkie produkty zdobyły atesty dopuszczające je do przechowywania pokarmu.

Która beczka na kapustę jest najlepsza?

Wszystkie przepisy na kiszone zawierają informację o tym, że składniki należy umieścić w pojemniku z możliwością zamknięcia. Tradycyjnym pojemnikiem jest kamionka do kiszenia kapusty. Obecnie również te produkty stanowią podstawę kiszenia. Kamionka wykonana jest z wypalanej gliny i pokryta z obu stron glazurą. Dzięki temu nie chłonie wilgoci, a dodatkowo nadaje jej to ciekawej estetyki. Inny sposób na kiszenie stanowią beczki plastikowe. Nie wszyscy akceptują tworzywa sztuczne w przetwórstwie, jednak trudno odmówić temu materiałowi funkcjonalności. Beczki plastikowe spożywcze nie wchodzą w reakcję nawet z agresywnymi kwasami z kiszonek. Są też znacznie lżejsze od kamionek i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Kiszenie ogórków w beczce z tworzywa sztucznego będzie wymagało jednak przeniesienia ich do mniejszych słoi lub specjalnego garnka na kiszone ogórki.

Inne pojemniki do kiszonek

W tej grupie produktów znajduje się nie tylko beczka na kapustę w różnych wariantach. Sporym zainteresowaniem cieszą się także pojemniki do kiszenia ogórków. Te mają znacznie mniejszą objętość i wyposażone są w szczypce drewniane do wyjmowania pojedynczych kiszonek. Najczęściej wykonane są z transparentnego szkła, co ułatwia ocenę stanu zakwaszenia i zawartości. Niezależnie od materiału, który poddawany jest kiszeniu, często stosuje się także worek na kiszonki. Luźno tkana siateczka wykonana głównie z poliestru ma wymiary i kształt zbliżony do wielkości beczki. Workami wyścieła się wewnętrzną część beczki i bezpośrednio do nich wkładane zostają warzywa i dodatki. Dzięki unikalnej strukturze worki do kiszenia ogórków pozwalają na wyjęcie kiszonek, pozostawiając wodę wewnątrz pojemnika. Znacznie ułatwia to pracę szczególnie przy mniejszej zawartości pojemnika

Czytaj więcej

Pojemniki do kiszenia w marketach Mrówka

Kiszenie jest jednym z procesów, który pozwala zachować świeżość warzyw na długie miesiące. W naszej kulturze kiszeniu poddawane są przede wszystkim ogórki i kapusta. Żeby proces przebiegał poprawnie, poza sprawdzonym przepisem potrzebna jest także beczka do kiszenia kapusty lub ogórków. Takie produkty sezonowe oferowane są najczęściej w okresie lata i jesieni. W marketach Mrówka można znaleźć produkty do kiszenia w różnych wariantach. Pojemniki są wykonane z kilku materiałów. Różnią się także pojemnością i kształtem. Niektóre stanowią dodatkową ozdobę kuchni, a inne mogą być wykorzystywane w przetwórstwie przemysłowym lub gastronomii. W asortymencie znajdują się również słoje i worki do kiszenia kapusty. Wszystkie produkty zdobyły atesty dopuszczające je do przechowywania pokarmu.

Która beczka na kapustę jest najlepsza?

Wszystkie przepisy na kiszone zawierają informację o tym, że składniki należy umieścić w pojemniku z możliwością zamknięcia. Tradycyjnym pojemnikiem jest kamionka do kiszenia kapusty. Obecnie również te produkty stanowią podstawę kiszenia. Kamionka wykonana jest z wypalanej gliny i pokryta z obu stron glazurą. Dzięki temu nie chłonie wilgoci, a dodatkowo nadaje jej to ciekawej estetyki. Inny sposób na kiszenie stanowią beczki plastikowe. Nie wszyscy akceptują tworzywa sztuczne w przetwórstwie, jednak trudno odmówić temu materiałowi funkcjonalności. Beczki plastikowe spożywcze nie wchodzą w reakcję nawet z agresywnymi kwasami z kiszonek. Są też znacznie lżejsze od kamionek i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Kiszenie ogórków w beczce z tworzywa sztucznego będzie wymagało jednak przeniesienia ich do mniejszych słoi lub specjalnego garnka na kiszone ogórki.

Inne pojemniki do kiszonek

W tej grupie produktów znajduje się nie tylko beczka na kapustę w różnych wariantach. Sporym zainteresowaniem cieszą się także pojemniki do kiszenia ogórków. Te mają znacznie mniejszą objętość i wyposażone są w szczypce drewniane do wyjmowania pojedynczych kiszonek. Najczęściej wykonane są z transparentnego szkła, co ułatwia ocenę stanu zakwaszenia i zawartości. Niezależnie od materiału, który poddawany jest kiszeniu, często stosuje się także worek na kiszonki. Luźno tkana siateczka wykonana głównie z poliestru ma wymiary i kształt zbliżony do wielkości beczki. Workami wyścieła się wewnętrzną część beczki i bezpośrednio do nich wkładane zostają warzywa i dodatki. Dzięki unikalnej strukturze worki do kiszenia ogórków pozwalają na wyjęcie kiszonek, pozostawiając wodę wewnątrz pojemnika. Znacznie ułatwia to pracę szczególnie przy mniejszej zawartości pojemnika

Czytaj więcej