Nie da się ukryć, że domowe jest lepsze! Odnosi się to również do własnoręcznie przygotowywanych wędlin, których smak i aromat zdecydowanie różni się od tych, które są dostępne w marketach i sklepach wędliniarskich. Z okazji zbliżających się długich weekendów, a także Świąt, które już niebawem wymuszą na nas planowanie potraw na bożonarodzeniowy stół, w dzisiejszym artykule zajmiemy się szynką.
Zdradzimy również kilka sposobów na jej przygotowanie – nie tylko w tradycyjnej formie! Jeśli więc nie wyobrażasz sobie rodzinnej biesiady przy stole bez tego dania, nasze propozycje powinny przypaść Ci do gustu.
Szynka to mięso lubiane – soczyste i aromatyczne, które może być zarówno główną gwiazdą obiadu, jak i wędliną na kanapkę. Często stanowi również składnik zapiekanek i sałatek. Jeśli więc chcesz, by to właśnie pyszna szynka zagościła na Twoim stole, rozważ przygotowanie jej własnoręcznie – od początku do końca. Zyskasz gwarancję, że wyrób ten będzie miał dobry skład, bez chemicznych dodatków i konserwantów, a bonusem stanie się zachwyt całej rodziny i przyjaciół. Szynka nigdy Ci się nie znudzi – wystarczy, że poznasz trzy sposoby na jej przygotowanie, czyli: pieczenie, parzenie i wędzenie. A oto szczegóły...
Szynka tradycyjna
Tradycyjną szynkę możesz upiec lub uwędzić. Pierwszy sposób jest bardzo prosty. Szynkę należy zapeklować (w celu skruszenia mięsa i przedłużenia jego świeżości), włożyć w siatkę wędliniarską, a następnie upiec. Nieco więcej pracy musisz poświęcić wybierając drugi sposób, czyli przygotowując szynkę wędzoną. Przede wszystkim do jej wykonania potrzebna jest wędzarnia – jeśli zatem już takową posiadasz, wybrane mięso poddaj peklowaniu, obsuszeniu w siatce, wędzeniu, a następnie parzeniu. Oba te sposoby są świetną drogą do uzyskania apetycznie wyglądającej i fantastycznie smakującej potrawy. Tego typu szynkę możesz przygotować w wielu wersjach, m.in. w ziołach, z papryką czy dodatkiem ostrej przyprawy. My dostarczamy Ci „narzędzia” w postaci pekli, siatek, przypraw, wędzarni, zrębków itp. – Tobie pozostawiamy pole do kulinarnego popisu!
Zdj. 1. Szynka to mięso lubiane – soczyste i aromatyczne, które może być zarówno główną gwiazdą obiadu, jak i wędliną na kanapkę. Źródło: Archiwum BROWIN.
Szynka w nowoczesnej formie
Zanim jednak pobiegniesz na zakupy, poświęć chwilę czasu na poznanie domowej szynki w nieco mniej znanej, ale zyskującej coraz większą popularność i bardzo polecanej przez nas odsłonie. Mowa tu o szynce z szynkowaru, czyli parzonej w tym wyjątkowym, choć tak prostym w obsłudze urządzeniu. To sposób szybki, gwarantujący uzyskanie smacznej i zdrowej szynki – zarówno w postaci klasycznej, jak i z dodatkami. Jak sprawić, by tradycyjna szynka zachwyciła wszystkich gości przy stole? Wystarczy, że przygotujesz ją w szynkowarze w towarzystwie ostrej osłonki z przyprawami, mieszanki dedykowanych ziół i przypraw lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak kiszony ogórek, papryka czy pieczarki. Przygotowanie szynki w szynkowarze jest banalnie proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Taka smaczna, lekkostrawna i niskokaloryczna potrawa to wspaniały wybór dla całej rodziny – z pewnością będą się nią zajadać zarówno starsi, jak i młodsi.
Zdj. 2. Ty decydujesz, jakich naturalnych składników chcesz użyć, by zrobić swoją własną, pyszną wędlinę – peklowaną i niepeklowaną. Źródło: Archiwum BROWIN.
Przepisy na domowe szynki
Parz, piecz lub wędź – we własnej kuchni, na tarasie czy w ogrodzie. Bez względu na to, którą opcję przygotowania szynki wybierzesz, postawisz na zdrowe rozwiązania, które wspaniale urozmaicą menu.
Szynka na ostro z szynkowaru – przepis
Składniki
- 1 kg szynki
- 3 g saletry
- 80 g soli
- 1 L zimnej wody
- osłonka z przyprawami – ostra
Przygotowanie
Saletrę wymieszaj z wodą w celu przygotowania zalewy. Następnie nastrzyknij zalewą dokładnie umyte mięso, pozostawiając je w reszcie zalewy na 4 dni, w lodówce. Szynka powinna być w całości zanurzona w zalewie. Po tym czasie wyjmij mięso, osusz ręcznikiem papierowym i zawiń w osłonkę z przyprawami. Uwaga! Osłonka powinna przylegać do mięsa stroną z przyprawami. Jeśli to konieczne, dotnij osłonkę odpowiednio do kształtu mięsa. Szynkę umieść w szynkowarze, szczelnie go zamknij i wstaw do garnka z wodą. Korzystając z szynkowaru z płaszczem wodnym, zadbaj o niezbędny do parzenia poziom wody – jest on zaznaczony na wewnętrznej stronie garnka. W naczyniu z wodą umieść jeden termometr, drugi zaś w szynkowarze – wbijając jego szpikulec w mięso. Szynkę parz do czasu uzyskania w środku mięsa temperatury 68℃. Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i pozostaw do wystygnięcia, a następnie umieść w lodówce (na noc). Kolejnego dnia wyjmij wsad z szynkowaru. W celu łatwiejszego wykonania tej czynności polej szynkowar gorącą wodą, ale tak, aby nie dostała się do jego środka. Wyjmij szynkę i odwiń ją z osłonki. Przyprawy pozostaną na mięsie. Smacznego!
Domowa szynka pieczona — przepis
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 1 opakowanie „Pekli” – peklosoli z ziołami
- 1 litr wody
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zawartość opakowania peklosoli z ziołami wsyp do 1 L wody i zagotuj. Mięso (2 kg) umieść w dość ciasnym pojemniku (kamionce lub beczce do peklowania) i zalej wystudzoną solanką. Dodaj 2 pokrojone ząbki czosnku. Pekluj w temperaturze 4-6⁰C przez okres 7-14 dni, obracając co dwa dni. Zapeklowane mięso umieść w siatce wędliniarskiej, która nada mięsu kształt i zwartą formę. Szynkę piecz w piekarniku nagrzanym do 160⁰C, przez 2 godziny (zgodnie z zasadą: 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa). Po pieczeniu szynka powinna „odpocząć” około 6 godzin.
Tradycyjna szynka wędzona – przepis
Składniki:
- ok. 1 kg szynki
- 62 g soli (ok. 3 łyżek) na 1 l wody
- 3 g saletry na 1 kg mięsa
- 4 g cukru na 1 kg mięsa
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę peklującą (1 L wody, saletra, cukier i sól) – w takiej ilości, by zalewa przykryła mięso. Szynkę nastrzyknij w kilku miejscach przygotowaną zalewą (ok. 60-70 ml na 1 kg szynki). Całość wstaw do lodówki i pozostaw na 10-14 dni. Po tym czasie wyjmij szynkę i umieść ją w siatce wędliniarskiej. Tak przygotowaną powieś w temperaturze pokojowej (do 24⁰C), by obeschła. Gdy mięso będzie dobrze podsuszone, możesz przystąpić do wędzenia. W tym celu proponujemy użyć zrębków bukowo-olchowych. Szynkę wędź w temperaturze 40-60⁰C, aż nabierze odpowiedniego koloru (jasnobrązowo-pomarańczowego), co potrwa ok. 3-4 godziny. Następnie sparz szynkę, wkładając ją do wody o temperaturze 75⁰C i utrzymuj tę temperaturę aż do momentu uzyskania w środku szynki temperatury 68⁰C. Do mierzenia temperatury użyj termometru ze szpikulcem. Kiedy wspomniana temperatura wewnątrz mięsa zostanie osiągnięta, przenieś szynkę na 15 minut do zimnej wody, co spowoduje, że pory zostaną zamknięte, a szynka będzie soczysta.
Zdj. 3. Nie da się ukryć, że domowe jest lepsze! Odnosi się to również do własnoręcznie przygotowywanych wędlin, których smak i aromat zdecydowanie różni się od tych, które są dostępne w marketach i sklepach wędliniarskich. Źródło: Archiwum BROWIN.