Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Kiedy zlewać wino

30 04 2025

Przygotowywanie domowego wina może przynieść wiele satysfakcji. Jednak aby tak było, z trunkiem tym należy odpowiednio się obchodzić. Ważną czynnością jest zlewanie wina – nie tylko musi odbyć się w określonym czasie, ale również zgodnie z pewnymi zasadami.

Zlewania wina jest ważnym etapem produkcji trunku, który wpływa na końcowe wrażenia wizualne, smakowe i aromatyczne. Odpowiedni moment, technika i naczynia do zlewania pozwalają na wydobycie pełni potencjału tego alkoholowego napoju, a także na estetyczne oraz eleganckie podanie. Zrozumienie, kiedy zlewać wino, a także jak to robić, wymaga od nas odrobiny wiedzy oraz praktyki, ale z czasem stanie się to naturalnym elementem celebracji tego wyjątkowego napoju.

Kiedy zlać wino znad osadu

Podczas procesu fermentacji w winie powstaje osad – to całkowicie naturalne zjawisko. Gęsty osad składa się z martwych drożdży, resztek owoców, pestek i skórek, które opadają na dno pojemnika. Może mieć różne kolory – jego barwa zależy od rodzaju wina i procesu produkcji, ale zawsze odróżnia się od wina. Aby utrzymać jakość i smak, osad należy usuwać. Pozostawienie go może wprowadzić do trunku nieprzyjemne nuty smakowe, zmniejsza również klarowność wina. Także ponowne dodatnie w tym momencie syropu cukrowego prawdopodobnie spowoduje kolejną fermentację. Ponadto, jeśli drożdże mają jeszcze dostateczną ilość rozpuszczonej w wodzie glukozy, mogą nieoczekiwania wznowić pracę w butelkach. Dlatego też, aby uniknąć takich przykrych niespodzianek przed przystąpieniem do butelkowania, należy upewnić się, że trunkowi nic już nie zagraża. Kiedy zlewać wino z winogron i innych owoców? Zlewanie wina przeprowadzamy, gdy drożdże odfermentują dostarczoną przez nas partię cukru. Czyli gdy na spodzie baniaka pojawi się gęsty osad, a z rurki fermentacyjnej nie będą dochodziły żadne odgłosy. Nie ma dokładnie określonego momentu, kiedy zlać wino, ponieważ wszystko zależy od rodzaju napoju, czasu fermentacji, a także naszych preferencji. Lekkie wina (8-10%) fermentują około 3 tygodni, a ich zlewanie powinno nastąpić w ciągu 3-5 tygodni. Natomiast średnie i ciężkie wina potrzebują więcej czasu: te 10-12% fermentują około 4-8 tygodni i po tym czasie je zlewamy, natomiast wina powyżej 12% fermentują nawet 16 tygodni. 

Zlewanie wina – krok po kroku

Do zlewania wina potrzebujemy wężyka (może być silikonowy, ściągacz zakończony szklaną rurką lub z pompką) i dodatkowego naczynia (gąsiora, baniaka, balonu czy dużego garnka). Nie jest to trudne zadanie. Ważne! Wszystkie akcesoria muszą być czyste! Wystarczy, że jeden koniec wężyka zanurzymy w baniaku (postępujmy ostrożnie, aby nie poruszyć osadu), natomiast przez drugi koniec zasysamy wino (ustami lub możemy skorzystać z pompki), jednocześnie kierując strumień do przygotowanego wcześniej naczynia (musi być ustawione poniżej butli z winem). Podczas napełniania pojemnika wylot węża powinien znajdować się tuż nad lustrem cieczy, dzięki czemu unikniemy nadmiernego natlenienia wina. Po oddzieleniu wina od osadu pozbywamy się resztek drożdży oraz owoców, myjemy pierwszy balon, suszymy i z powrotem wlewany do niego wino, zamykając go korkiem z rurką fermentacyjną. Następnie wino odstawiamy do cichej fermentacji i obserwujemy. Jeżeli na dnie pojemnika znowu pojawi się osad (co jest bardzo prawdopodobne), zlewanie wina należy przeprowadzić ponownie. Procedurę powtarzamy, gdy efekt będzie zadowalający, czyli w uzyskamy pełną klarowność. Jeżeli przez przypadek podczas zlewania wina zaciągniemy osad, czynność powtórzmy za kilka dni. 

Kiedy butelkować wino

Zlewanie wina do butelek przeprowadzamy, gdy uznamy, że trunek dojrzał i ma satysfakcjonujący smak. W tym celu musimy oczywiście spróbować napoju. Ponadto dobrą praktyką jest odlanie szklanki wina i pozostawienie jej w ciepłym miejscu na około 24 godziny. Jeżeli przez ten czas w szklance nie wytrącił się osad, możemy rozpocząć rozlewanie wina do butelek. Postępujemy w ten sam sposób jak zlewając wino znad osadu, pamiętajmy jednak, że butelki muszą być czyste, wyparzone i osuszone! Po zlaniu do butek wino powinno poleżeć. Dzięki dojrzewaniu trunek nabierze smaku i stanie się lepsze. Zaleca się, aby leżakowanie trwało minimum 3 miesiące. 

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.