Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Jak zrobić zaprawę murarską – proporcje

31 05 2023

Budowa, a także remont domu wymusza zastosowanie odpowiednich produktów. Jednym z nich jest zaprawa murarska. Wykorzystamy ją np. do wykończenia, budowy ścian czy fundamentów. Warto więc, aby była najwyższej jakości. Jak zrobić zaprawę?

Zaprawa murarska to mieszanina wody, spoiwa (cement, wapno lub cement i wapno) oraz wypełniacza (np. piasek, kamień, tłuczeń, żwir, pumeks), którego zadaniem jest związanie mieszanki. Przygotowana zaprawa ma stan ciekły, natomiast po rozprowadzeniu i wysuszeniu (zachodzi reakcja chemiczna) zastyga. Oczywiście podczas prac budowlanych musimy zadbać o odpowiednie proporcje zaprawy murarskiej. 

Zaprawa murarska cementowa, wapienna czy cementowo-wapienne?

Składniki zaprawy wapiennej to wapno gaszone (hydratyzowane), piasek i woda. Zaprawy wapienne mają dobre właściwości ciepłochronne, jednak są nasiąkliwe i mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z tych powodów zazwyczaj stosuje się je dość rzadko, a jeśli już, to we wnętrzach, np. do wykonywania tynków wewnętrznych. Natomiast do murowania fundamentów i ścian, wykonywania wylewek narażonych na duże obciążenie czy kontakt z wodą stosuje się zaprawy cementowe, czyli mieszaninę cementu, piasku i wody. Zalety zapraw wapiennych i cementowych – jak łatwo się domyślić – łączą zaprawy cementowo-wapienne. Są bardzo wytrzymałe, szybko wiążą, dobrze znoszą ekspozycję na wilgoć, nawet długotrwałą, a także odznaczają się dobrą urabialnością. Dlatego też są powszechnie stosowane. 

Gotowa zaprawa murarska – proporcje

Na rynku dostępne są gotowe zaprawy murarskie. Różnią się między sobą nie tylko składem, ale także konsystencją. Poza tradycyjnymi zaprawami suchymi możemy zastosować podczas budowy czy remontu domu zaprawy w murarskie w piance. Te ostatnie są gotowe od razu do użycia. Natomiast suche zaprawy musimy przygotować. Jednak nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy dodać do nich wody i dokładnie wymieszać – proporcja zaprawy do murowania zawsze podana jest na opakowaniu. Nie zmieniajmy jej dowolnie! Pamiętajmy, aby dobrać takie zaprawy murarskie, które będą odpowiednie do rodzaju przeprowadzanych przez nas prac. Możemy wybierać m.in. wśród gotowych mieszanek murarskich do fundamentów, zapraw do klinkieru, betonu, mrozoodpornych czy ognioodpornych. 

Samodzielnie wykonana zaprawa murarska – proporcje

Zaprawę murarską możemy wykonać samodzielnie, będzie to prawdopodobnie tańsze rozwiązanie. O co musimy zadbać? O odpowiednią przyczepność i wytrzymałość mieszanki, czyli o oczywiście o odpowiednie proporcje zaprawy do murowania, a to z kolei jest związane z planowanym przeznaczeniem zaprawy. Na przykład do murowania ścian nośnych z cegieł można wykorzystać zaprawę klasy M10, ale już do fundamentów czy filarów nośnych należy zastosować zaprawy wyższej klasy. Jakie więc proporcje zaprawy murarskiej powinniśmy więc odmierzyć?

Zaprawa cementowa – proporcje:

  • klasa M5 – 25 kg cementu + 176 kg piasku + 24-28 l wody = 100 l zaprawy,
  • klasa M10 – 25 kg cementu + 143 kg piasku + 20-24 l wody = 85 l zaprawy,
  • klasa M15 – 25 kg cementu + 107 kg piasku + 16-19 l widy = 65 l zaprawy.

Zaprawa cementowo-wapienne – proporcje:

  • klasa M2 – 25 kg cementu + 12 kg wapna hydratyzowanego + 287 kg piasku + 24-28 l wody = 160 l gotowej zaprawy,
  • klasa M5 – 25 kg cementu + 11 kg wapna hydratyzowanego + 213 kg piasku + 24-28 l wody = 125 l gotowej zaprawy,
  • M10 – 25 kg cementu + 11 kg wapna hydratyzowanego + 125 kg piasku + 20-25 l wody = 80 l gotowej zaprawy. 

Do przygotowania zapraw murarskich powszechnie stosuje się cement portlandzki klasy I (CEM I 32,5) i wapno hydratyzowane. 

Zaprawa murarska – proporcje na łopaty

Tradycyjną zaprawę cementową możemy również uzyskać, odmierzając produkty łopatą. Jeśli chcemy uzyskać zaprawę murarską dobrej jakości, to powinniśmy zachować takie proporcje poszczególnych składników 1:1:10. Czyli mieszamy ze sobą jedną łopatę cementu, jedną piasku i 10 wody. Z tych samych składników możemy również przygotować tynkarską zaprawę cementową. Jakie powinny być proporcje zaprawy do tynkowania? Aby masa był gładka i łatwo ją było rozprowadzić, to najlepiej zastosować proporcje zaprawy tynkarskiej w stosunku 1:1:6-7. A jak przygotować zaprawę tynkarską cementowo-wapienną? Proporcje powinny być takie: w obrzutce jest 2 razy więcej cementu niż wapna, w narzucie wapna i cementu jest po równo, natomiast w gładzi cementu jest 2 razy mniej niż wapna. Takie proporcje tynku cementowo-wapiennego  są podyktowane tym, że każda kolejna warstwa musi być słabsza. 

Czy artykuł był przydatny?

Dziękujemy. Podziel się swoją opinią.

Czy możesz zaznaczyć kim jesteś?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?