Jesienią spędzamy dużo czasu w domu. Warto ten czas kreatywnie spędzić i korzystając z sezonowych owoców oraz warzyw przyrządzić pożywne zupy kremy. Są nie tylko smaczne, ale również doskonale rozgrzeją.
Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.
Jesienny wysyp grzybów jeszcze przed nami. Czy będą dobre zbiory po letnich upałach i suszy? Nie wiadomo. Dla smakoszy grzybów mamy jednak dobre rozwiązanie – własną, domową uprawę. Boczniak ostrygowy nadaje się do tego idealnie.
Aronia jest bardzo wartościowa. Wykorzystajmy więc owoce i przygotujmy z nich przetwory – dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Możemy wzbogacić je innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami lub przyprawami, m.in. wanilią, cynamonem, kardamonem lub miodem. Przedstawiamy kilka łatwych przepisów na przetwory z aronii.
Letni upał zdecydowanie zmniejsza nasz apetyt, a już szczególnie na gorące, tłuste i ciężkostrawne posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem na ten czas są pełne witamin, zdrowe i orzeźwiające chłodniki.
Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?
Zielone, żółte, rzadziej fioletowe, długie twarde strąki młodej fasolki szparagowej to doskonały składnik diety. Duża porcja białka i delikatny słodkawy smak zapewnią syty, a przy tym smaczny posiłek. Co najważniejsze będzie on lekki i małokaloryczny, w sam raz na lato.
Smaczną alternatywą do mięsnych potraw z grilla będą rozmaite warzywa i grzyby z rusztu oraz podpiekane sery. Biesiadowanie i relaks w ogrodzie w tej formie nie będzie zarezerwowany już tylko dla mięsożerców, ale sprawi satysfakcję również jaroszom i weganom.
Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy przeprowadzić pewne zabiegi oraz w odpowiednim czasie wykonać oprysk środkami owadobójczymi. Jeśli jednak z jakich powodów zaniedbaliśmy drzewa oraz plony, to możemy pozbyć się robaków z owoców domowymi sposobami i spokojnie rozkoszować się smakiem owoców.
Trwa sezon na szparagi, ale czy znasz szparag morski? Ciekawa roślina o wyjątkowych właściwościach, a jednocześnie oryginalny dodatek kulinarny. Zioło, które wyglądem i smakiem ciekawie urozmaica potrawy.
Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.
Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.
Pojawiają się jako jedne z pierwszych w ogrodzie. Z początkiem kwietnia zdobią rabaty lub połacie trawnika dekoracyjnymi dzwoneczkami – krokusy, a inaczej szafrany to bardzo wdzięczne kwiaty ozdobne, ale także źródło niezwykle cennej przyprawy w kuchni.
Popularny w kuchni, szczególnie w dietach bezmięsnych, mniej znany jest jednak w uprawie – koper włoski, z powodzeniem możemy sadzić go w ogrodzie. Będzie doskonale prezentował się nawet wśród kwiatowych rabat, szczególnie jeśli w pierwszym roku nie trafi na nasz stół.
Ich zapach i smak kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ale suszone owoce znajdą zastosowanie w naszej kuchni również po tym czasie, szczególnie zimą w zdrowej codziennej diecie powinny mieć swoje stałe miejsce.
Chociaż za oknem wciąż zimowa aura, to wielu ogrodników nie może doczekać się już sezonu i będąc na zakupach, wsadza do koszyka przynajmniej jedną torebkę warzyw. A jest w czym wybierać, ponieważ pojawiły się już one w sklepach i na stoiskach ogrodniczych.
W naczyniu z wodą, na wilgotnej gazie czy tradycyjnie w pojemniku z ziemią, w dogodnym miejscu np. na kuchennym parapecie, możemy bez trudu dać nowe życie niektórym warzywnym resztkom. Dzięki nim podkreślimy smak oraz aromat zwykłej potrawy, dodając do nich „coś zielonego” z własnego ogródka.
Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego samopoczucia.
Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?
Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.