Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Porady

Zupy kremy na chłodne dni

Z ogrodu do kuchni, listopad

Jesienią spędzamy dużo czasu w domu. Warto ten czas kreatywnie spędzić i korzystając z sezonowych owoców oraz warzyw przyrządzić pożywne zupy kremy. Są nie tylko smaczne, ale również doskonale rozgrzeją.

Zielone pomidory – jak je wykorzystać

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.

Domowa uprawa boczniaków dla każdego!

Z ogrodu do kuchni, wrzesień

Jesienny wysyp grzybów jeszcze przed nami. Czy będą dobre zbiory po letnich upałach i suszy? Nie wiadomo. Dla smakoszy grzybów mamy jednak dobre rozwiązanie – własną, domową uprawę. Boczniak ostrygowy nadaje się do tego idealnie.

Przetwory z aronii – sprawdzone przepisy na dżem, konfiturę, sok…

Z ogrodu do kuchni, sierpień

Aronia jest bardzo wartościowa. Wykorzystajmy więc owoce i przygotujmy z nich przetwory – dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Możemy wzbogacić je innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami lub przyprawami, m.in. wanilią, cynamonem, kardamonem lub miodem. Przedstawiamy kilka łatwych przepisów na przetwory z aronii.

Chłodniki – doskonałe na falę upałów

Z ogrodu do kuchni, sierpień

Letni upał zdecydowanie zmniejsza nasz apetyt, a już szczególnie na gorące, tłuste i ciężkostrawne posiłki. Dlatego doskonałym rozwiązaniem na ten czas są pełne witamin, zdrowe i orzeźwiające chłodniki.

Suszenie i mrożenie ziół – czy to możliwe

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Zioła to doskonały aromatyczny i smakowy dodatek do wszelkich dań. Na dodatek zdrowy. Dlatego też zioła uprawiamy we własnych ogródkach. Co jednak zrobić, gdy plon jest tak obfity, że nie możemy spożytkować ziół na bieżąco?

Fasolka szparagowa – poleca się w letniej diecie

Z ogrodu do kuchni, lipiec

Zielone, żółte, rzadziej fioletowe, długie twarde strąki młodej fasolki szparagowej to doskonały składnik diety. Duża porcja białka i delikatny słodkawy smak zapewnią syty, a przy tym smaczny posiłek. Co najważniejsze będzie on lekki i małokaloryczny, w sam raz na lato.

Grillujemy warzywa i sery

Z ogrodu do kuchni, czerwiec

Smaczną alternatywą do mięsnych potraw z grilla będą rozmaite warzywa i grzyby z rusztu oraz podpiekane sery. Biesiadowanie i relaks w ogrodzie w tej formie nie będzie zarezerwowany już tylko dla mięsożerców, ale sprawi satysfakcję również jaroszom i weganom.

Jak usunąć robaki z czereśni

Z ogrodu do kuchni, Prace ogrodnicze, czerwiec

Aby pozbyć się robaków z czereśni, należy przeprowadzić pewne zabiegi oraz w odpowiednim czasie wykonać oprysk środkami owadobójczymi. Jeśli jednak z jakich powodów zaniedbaliśmy drzewa oraz plony, to możemy pozbyć się robaków z owoców domowymi sposobami i spokojnie rozkoszować się smakiem owoców.

Soliród – szparag morski

Z ogrodu do kuchni, maj

Trwa sezon na szparagi, ale czy znasz szparag morski? Ciekawa roślina o wyjątkowych właściwościach, a jednocześnie oryginalny dodatek kulinarny. Zioło, które wyglądem i smakiem ciekawie urozmaica potrawy.

Truskawki na wytrawnie – sprawdzone przepisy

Z ogrodu do kuchni, maj

Słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne, uchodzą za symbol najsmaczniejszego owocu świata. Truskawki są doskonałe w postaci surowej, jak i w różnorakich przetworach. Zwykle serwuje się je w formie deserów, a przecież ze względu na swój bogaty smak doskonale nadają się również do dań wytrawnych.

Przyprawy, zioła, owoce i warzywa antynowotworowe

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Rośliny to naturalna wielka apteka. Dlatego warto je wykorzystać, aby zapobiec nowotworom. Podpowiadamy, jakie zioła, owoce, warzywa i przyprawy powinny pojawić się naszej oraz naszych bliskich diecie. Niektóre z nich z powodzeniem można uprawiać w warzywniku.

Szafran – czy to kwiat, czy przyprawa?

Z ogrodu do kuchni, kwiecień

Pojawiają się jako jedne z pierwszych w ogrodzie. Z początkiem kwietnia zdobią rabaty lub połacie trawnika dekoracyjnymi dzwoneczkami – krokusy, a inaczej szafrany to bardzo wdzięczne kwiaty ozdobne, ale także źródło niezwykle cennej przyprawy w kuchni.

Koper włoski – fenkuł, nie mylić z koprem ogrodowym

Z ogrodu do kuchni, marzec

Popularny w kuchni, szczególnie w dietach bezmięsnych, mniej znany jest jednak w uprawie – koper włoski, z powodzeniem możemy sadzić go w ogrodzie. Będzie doskonale prezentował się nawet wśród kwiatowych rabat, szczególnie jeśli w pierwszym roku nie trafi na nasz stół.

Suszone owoce – zużywamy zimowe zapasy

Z ogrodu do kuchni, styczeń

Ich zapach i smak kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ale suszone owoce znajdą zastosowanie w naszej kuchni również po tym czasie, szczególnie zimą w zdrowej codziennej diecie powinny mieć swoje stałe miejsce.

Kupujemy nasiona warzyw – jakie i gdzie

Z ogrodu do kuchni, styczeń

Chociaż za oknem wciąż zimowa aura, to wielu ogrodników nie może doczekać się już sezonu i będąc na zakupach, wsadza do koszyka przynajmniej jedną torebkę warzyw. A jest w czym wybierać, ponieważ pojawiły się już one w sklepach i na stoiskach ogrodniczych.

Warzywne końcówki – dajmy im drugie życie

Z ogrodu do kuchni, grudzień

W naczyniu z wodą, na wilgotnej gazie czy tradycyjnie w pojemniku z ziemią, w dogodnym miejscu np. na kuchennym parapecie, możemy bez trudu dać nowe życie niektórym warzywnym resztkom. Dzięki nim podkreślimy smak oraz aromat zwykłej potrawy, dodając do nich „coś zielonego” z własnego ogródka.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Z ogrodu do kuchni, listopad

Kiszenie warzyw czy owoców to bardzo stara i tradycyjna metoda konserwacji oraz przechowywania zbiorów. Wypełniona jesienią kiszonymi ogórkami, pomidorami, burakami i kiszoną kapustą spiżarnia zapewni urozmaicenie zimowej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj przetworów stosowanych w diecie to również doskonały stymulator naszej odporności i dobrego samopoczucia.

Jesienne warzywa i owoce na odporność

Z ogrodu do kuchni, październik

Jesień to pora roku, w której bardzo często towarzyszą przeziębienia i grypy. Aby nie poddać się chorobie, warto wzmocnić swój organizm. Jedną z najlepszych naturalnych metod jest wprowadzenie do diety warzyw i owoców. Co o tej porze roku doda nam sił?

Jesień bogata w żołędzie

Z ogrodu do kuchni, październik

Okazuje się, że żołędzie mają w Polsce tradycję kulinarną. Owoce dębu bogate w wiele wartości odżywczych używane były jako składnik mąki, dodatek do wielu potraw, bazę naparów. Odpowiednio przygotowane i poddane stosownej obróbce dębowe żołędzie mogą wzbogacić nasze kulinarne przedsięwzięcia.

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?