Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążyły dojrzeć na krzakach? Nie musimy ich wyrzucać. Są sposoby na to, aby się zaczerwieniły. Możemy również wykorzystać zielone pomidory do różnych przetworów czy potraw.
Pomidory, które wykształciły się jesienią, nie mają już szans dojrzeć na krzakach. Plon się nie zmarnuje, jeśli je zbierzemy i stworzymy odpowiednie warunki, żeby nabrały „rumieńców”. Zielone, niedojrzałe pomidory również kisić, marynować czy smażyć.
Zielone pomidory – niech dojrzewają
Przed nadejściem przymrozków, zrywamy niedojrzałe, ale tylko zdrowe pomidory. Od pomidorów lepiej nie odrywać szypułek – zminimalizujemy ryzyko wnikania w nie patogenów. Owoce układamy luźno w skrzynkach lub kartonach wyłożonych papierem. Pojemniki ustawiamy w ciemnym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura 10-15oC, np. piwnicy. Zielone pomidory powinny zaczerwienić się po 3-4 tygodniach. Plony warto codziennie przeglądać i jeśli zauważmy ślady psucia, od razu wyrzucajmy chory owoc. Oczywiście zielone pomidory mogą dojrzewać również w domu. W wyższej temperaturze szybciej dojrzeją – po około 2 tygodniach powinny się zaczerwienić. Pamiętajmy jednak, że dojrzewające w domu pomidory są bardziej narażone na choroby.
Co można zrobić z zielonych pomidorów – łatwe i sprawdzone przepisy
Jeśli nie zamierzamy przechowywać zielonych pomidorów, możemy je wykorzystać do przygotowania różnych dań. Na przykład smażone zielone pomidory będą wyśmienitą przekąską. Potrzebujemy: 6 zielonych pomidorów, 1 szklankę mąki, 4 jajka, 1,5 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczkę suszonych ziół, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól i pieprz, olej roślinny. Pomidory kroimy dość grube plastry – ok. 1 cm, obsypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut, a po tym czasie odcedzamy sok. Przygotowujemy 3 miseczki: do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajka, natomiast do trzeciej wsypujemy i mieszamy wszystkie przyprawy, zioła i bułkę tartą. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pomidory, które zanurzamy po kolei w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej z przyprawami. Usmażone na złoty kolor pomidory odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy lekko ostudzone z ulubionym dipem.
Przykładem łatwego oraz smacznego dania jest również sałatka z zielonych pomidorów i cebuli w zalewie. Składniki: 3 kg zielonych pomidorów, 6 białych cebul, 2 łyżeczki gorczycy, 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, sól i pieprz. Umyte pomidor kroimy w średnio grube plastry. Cebule obieramy, kroimy w pióra, dodajemy do pomidorów. Całość posypujemy solą, pieprzem i gorczycą. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i pieprzem. Do zalewy wrzucamy pomidory z cebulą i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec przekładamy wszystko do słoików, zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem.
Zielone pomidory możemy również kisić i spożywać przez całą zimę. Aby przygotować 12 słoików na zimę, potrzebujemy: 6 kg zielonych pomidorów, 20-30 ząbków czosnku, koper, 8 niewielkich kawałków chrzanu (obranego), sól i wodę. Zaczynamy od umieszczenia w każdym słoiku 2-3 ząbków czosnki, kawałka kopru i chrzanu. Następnie do słoików wkładamy pomidory i znowu gałązkę kopru. Całość zalewamy gorącą, osoloną wodą (na 1 l wody 1 łyżka soli) i szczelnie zmykamy słoiki.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com