W sierpniu grządki warzywne bardzo często są już puste, ponieważ zakończył się zbiór warzyw uprawianych od wiosny. Warto to wykorzystać i wysiać lub posadzić z rozsady warzywa poplonowe. Nie tylko będziemy mogli cieszyć się świeżymi warzywami jesienią, ale także utrzymamy podłoże w dobrym stanie. Jakie warzywa sprawdzą się jako poplon?
Warzywa poplonowe odznaczają się krótkim czasem wegetacji – posadzone w sierpniu wydadzą plon już we wrześniu lub październiku. Możemy je siać lub sadzić po głównym zbiorze np. wczesnej marchwi, kapusty, cebuli z dymki, kalarepy, rzodkwi i koperku.
Warzywa poplonowe – zanim posiejesz
Zanim posiejemy lub posadzimy warzywa poplonowe, musimy najpierw przygotować dla nich stanowisko. Usuwamy więc wszystkie pozostałości warzyw z plonu głównego, dokładanie spulchniamy i przekupujemy grządki widłami. Ponadto, jeśli podłoże jest wysuszone, należy je przed przekopaniem dobrze nawodnić. Co ważne, wybierając warzywa na poplon, trzymajmy się zasady zmianowania, czyli płodozmianu warzyw. Co to znaczy? Nie wskazane jest umieszczanie na danej grządce warzyw z tej samej rodziny botanicznej rosnących na niej wcześniej.
Warzywa poplonowe – jakie się sprawdzą
Jak już wspomniano, na poplon nadają się warzywa odznaczające się krótkim okresem wegetacji, a także takie, które przetrwają pierwsze jesienne przymrozki. Niektóre można wysiewać bezpośrednio do gruntu, inne wymagają przygotowania rozsady.
Rzodkiewka. Jest doskonała jako poplon. Okres wegetacji trwa ok. 4 tygodnie, możemy więc ją wysiewać nie tylko w sierpniu, ale nawet jeszcze we wrześniu. Wybierzmy dla niej stanowisko słoneczne, regularnie też podlewajmy grządkę. Uwaga, nie należy rzodkiewki sadzić po warzywach kapustnych (np. kapuście, kalarepie, kalafiorze), gdyż należy ona do rodziny kapustowatych.
Kalarepa. Okres wegetacji tego warzywa kapustnego trwa – w zależności od odmiany – 40-60 dni. Jednak, aby kalarepę wykorzystać w sierpniu jako poplon, należy przygotować wcześniej rozsadę – na przełomie czerwca i lipca wysiewamy ją na rozsadniku.
Kapusta pekińska. Możemy ją siać bezpośrednio do gruntu lub wcześniej przygotować rozsady. Pamiętajmy, że wysiew bezpośredni na grządki bez osłon powinniśmy jednak przeprowadzić w połowie lipca, aby zminimalizować ryzyko jarowizacji, czyli wybijania w pęd kwiatostanowy. Na poplon starajmy się wybierać odmiany wczesne, których okres wegetacji trwa do 60 dni. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się zbiorami w październiku.
Jarmuż. Chociaż to warzywo kapustowate ma długi okres wegetacji – 120 dni od wysadzenia rozsady do zbioru – to można je zbierać do późnej jesieni, a nawet zimą (najlepiej smakuje lekko przemrożony). Rozsadę na grządach umieszczamy w czerwcu lub lipcu.
Sałata głowiasta. Doskonała na grządki po warzywach kapustowatych, a także ziemniakach, cebuli zwyczajnej, porze i fasoli karłowej. Sałatę siejemy na rozsadniku w drugiej połowie czerwca, na stanowisku docelowym sadzimy ją w sierpniu.
Roszponka. Możemy wysiewać ją przez cały sierpień i co ważne od razu do gruntu (nie trzeba przygotowywać rozsady). Roszponka ma małe wymagania glebowe i cieplne, może nawet przezimować do wiosny.
Rukola. Sprawdzi się na zacienionych grządkach, jednak należy pamiętać o jej regularnym podlewaniu, w przeciwnym razie liście będą gorzkie. Rukolę wysiewamy bezpośrednio do gruntu, okres wegetacji trwa 6-8 tygodniu.
Koper. Wysiewy go do połowy sierpnia, a zbiory przeprowadzamy po 4-6 tygodniach. Koper ma niewielkie wymagania glebowe, doskonale rośnie wśród sałat i warzyw kapustnych.
Szpinak. Wysiany w pierwszej połowie sierpnia da plon w październiku. Późniejszy wysiew jest również możliwy, ale należy wybrać mrozoodporne odmiany – zielone listki będziemy zbierać wiosną. Szpinak świetnie sprawdzi się na grządkach, na których wcześniej rósł groch, warzywa kapustne, marchew oraz wczesne ziemniaki.
Rzeżucha. To warzywo możemy wysiewać od marca do października. Jej okres wegetacji w gruncie trwa 2-4 tygodnie. Pamiętajmy, że nasion rzeżuchy nie przykrywa się ziemią, tylko lekko ugniata.
zdjęcia: pixabay.com