Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Szklarnia – zadbajmy o nią przed zimą i zimą

grudzień Rok w ogrodzie

Niewielkie szklarnie i tunele foliowe coraz chętniej wybierane są przez właścicieli małych ogrodów, a jednocześnie pasjonatów uprawy roślin, do wzbogacenia przydomowej przestrzeni. Aby szklarnia zachowała swój funkcjonalny charakter, a także nie uległa szybkiemu zniszczeniu i nie straciła walorów estetycznych, warto po sezonie wegetacji roślin prawidłowo zadbać o to miejsce.

Niewielkie szklarnie i kompaktowe tunele foliowe oferowane do upraw amatorskich, pozwalają na radość z plonów owoców i warzyw, które są wrażliwe na kapryśną pogodę, preferują ciepłe, bezwietrzne stanowiska, żyzną glebę i stałą wilgotność. W szklarniach i tunelach możemy też z powodzeniem uprawiać rośliny ozdobne, efektowne odmiany kwiatów, które w naszym klimacie nie mają szansy rozwinąć się okazale w gruncie. Uprawa roślin pod osłoną pozwala bowiem wydłużyć czas ich wegetacji, a także zapewnić stabilne warunki rozrostu.

Późną jesienią i zimą na czas przerwy w korzystaniu z tego miejsca należy o szklarnię zadbać, przygotować i zabezpieczyć ją tak, żeby bardzo wczesną wiosną w łatwy i wygodny sposób móc rozpocząć w niej uprawy.

Sprzątanie po sezonie

Szklarnie i tunele trzeba przede wszystkim wysprzątać. Pojemniki, w których znajduje się stara ziemia należy z niej opróżnić (ziemię można wykorzystać na kompost, a jeśli go nie mamy, warto ją przezimować na pryzmie, a wiosną przeznaczyć do ogrodu np. na trawnik). Jeśli w szklarni zimujemy jakieś odmiany roślin, w takiej sytuacji warto zdjąć wierzchnią warstwę ziemi i zastąpić ją nowym podłożem, a na wierzch zastosować maty słomiane. Dobrze też ocieplić fragment szklarni przeznaczony na zimowanie lub przechowywanie np. cebul kwiatów. Można do tego wykorzystać wspomniane słomiane maty, styropian budowlany czy folię bąbelkową. Tunele foliowe często na czas zimy okłada się słomianymi kubikami, które z jednej strony ocieplają to pomieszczenie, z drugiej osłaniają przed srogą zimową pogodą i stabilizują jego konstrukcję.

Jeśli wymieciemy wszelkie zanieczyszczenia – resztki roślinne, obumarłe owady, kurz – szklarnie należy starannie umyć. W trakcie mycia warto również przeprowadzić dezynfekcję. Na rynku znajdziemy wiele preparatów biobójczych – grzybo- i bakteriobójczych, które zniwelują prawdopodobieństwo przetrwania drobnoustrojów groźnych dla naszych roślin, powodujących choroby w przyszłym sezonie.

Szklarnie myjemy i sprzątamy przy ładnej, suchej pogodzie bez mrozu. Ważne, żeby szklarnia czy tunel były dobrze przewietrzone i w pełni wyschły. Woda, która pozostanie w szczelinach może w nocy zamarznąć i uszkodzić konstrukcję naszego obiektu.

Ocena stanu elementów konstrukcyjnych szklarni i tunelu

Zmienne temperatury, wiatr i ulewne deszcze będą późną jesienią oraz zimą narażać nasze szklarnie na uszkodzenia. Trzeba zatem na koniec sezonu ocenić ich stan. Wszelki pęknięcia, ubytki powinniśmy zabezpieczyć. W tunelach warto wzmocnić lub osłonić te płaszczyzny, które mogą być narażone na duże zasypanie śniegiem i silne podmuchy wiatru. Nawałnice śnieżne mogą bowiem porwać tworzywo, jakim wykończony jest tunel. W szklarniach bardzo ważne jest, by monitorować zalegający na dachu śnieg. Mimo iż konstrukcje dachów tych obiektów są skośne, to jednak zamarzający nawis śnieżny może utrzymywać się dłużej i w konsekwencji zniszczyć konstrukcje dachu. Należy regularnie odśnieżać szklarnie i tunele, kiedy przez kilka dni występują opady śniegu.

zdjęcie tytułowe: AdobeStock

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?