Aronia jest bardzo wartościowa. Wykorzystajmy więc owoce i przygotujmy z nich przetwory – dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Możemy wzbogacić je innymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami lub przyprawami, m.in. wanilią, cynamonem, kardamonem lub miodem. Przedstawiamy kilka łatwych przepisów na przetwory z aronii.
Aronia coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach, gdyż jest praktycznie bezobsługowa, może rosnąć na każdym podłożu. Niestety owoce nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ zawierają sporo garbników, są cierpkie i kwaśne. Jednak warto je wykorzystać, bo są wartościowe i zawierają dużo łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Wystarczy przygotować z nich różne przetwory. Owoce aronii zbieramy w drugiej połowie sierpnia i na początku września, niektórzy twierdzą, że najlepiej przeprowadzić zbiór po pierwszych przymrozkach. Powinny być dojrzałe, zdrowe, jędrne i nieuszkodzone. Aby straciły cierpkość, warto owce aronii po zerwaniu umieścić na krótko w zamrażalniku.
Dżem z aronii
Czyste, umyte i wysuszone owoce aronii (ok. 1 kg) zasypujemy cukrem (0,5-1 kg), chwilę podgrzewamy, zalewamy 0,5 szklanki wody i gotujemy do zgęstnienia. Masę przekładamy do słoików i odstawiamy do wystygnięcia.
Konfitura z aronii
Konfitura jest tak samo łatwa do przygotowania jak dżem z aronii. Wystarczy 1 kg owoców zagotować 3 razy (po 20-30 minut) w gęstym syropie cukrowym (1-2 kg cukru i 1-2 szklanki wody). Konfiturę umieszczamy w słoikach i szczelnie je zakręcamy.
Sok z aronii
1 kg owoców aronii (czystych i suchych) wsypujemy do słoika, zasypujemy 0,5 kg cukru. Owoce mieszamy z cukrem. Słoik z owocami ustawiamy w suchym i ciemnym miejscu. Po 5 dniach zlewamy sok i przelać do butelek. Oczywiście sok z aronii możemy przygotować w sokowniku lub gotując owoce na parze.
Nalewka z aronii
Do przygotowania aroniówki potrzebujemy 1,5 kg owoców aronii, oczywiście umytych i suchych. Wsypujemy je do słoja, dodajemy 0,5 kg cukru, laskę wanilii i kawałek imbiru. Całość zalewamy 1 l wódki 40%. Słój odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po 3-4 tygodniach nalewkę przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na około 6 miesięcy.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com