Nasza strona korzysta z plików cookie Serwis korzysta z plików cookie oraz innych technologii śledzenia w celach prawidłowego funkcjonowania, wyświetlania spersonalizowanych treści i reklamy oraz analizy ruchu na witrynie żeby wiedzieć skąd pochodzą nasi użytkownicy. Możesz zarządzać plikami cookie z poziomu Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies na naszej witrynie znajduje się w Polityce Prywatności.
W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając w link Polityka Cookies w stopce strony.
Produkty

Naturalne zacienienie balkonów i tarasów – parawany z pnączy

lipiec Rok w ogrodzie

Miejsca wypoczynku możemy zacienić obsadzając je przeróżnymi pnączami. Takie zielone parawany nie tylko ochronią nas przed słońcem, ale również przed wiatrem, kurzem i wzrokiem sąsiadów. Ponadto bardzo ładnie wyglądają.

Oplecione pnączami tarasy i balkony skutecznie je zacieniają, przynoszą ulgę w upalne, letnie dni. Oczywiście musimy zapewnić im podporę. Możemy do tego celu wykorzystać np. drewnianą kratkę, sieć z palików, a nawet sznurek – rozrastając się będą owijać się wokół podpór, tworząc zieloną, kwitnącą ścianę. Zaletami pnączy jest to, że zajmują niewiele miejsca i można je prowadzić w dowolny sposób. Możemy posadzić je w pojemnikach zarówno na początku sezonu wegetacji, jak i później latem oraz jesienią. Taki optymistyczny kolorowy i pachnący gąszcz kwitnących pnączy ożywi każdą przestrzeń.  

Najlepsze pnącza na balkon i taras

Do wyboru mamy pnącza jednoroczne. Ich zaletą jest to, że w dość krótkim czasie osiągniemy niesamowity efekt oraz możliwość corocznych zmian aranżacji tarasu czy balkonu. Natomiast miłośnicy stałych elementów dekoracyjnych mogą postawić pnącza wieloletnie. Rozwijają się wolniej od jednorocznych, ale z każdym rokiem są coraz bardziej zwarte i gęste.

Po trejażach, pergolach czy słupach szybko będą się pięły takie pnącza jak: winobluszcz pięciolistkowy i japoński, winorośl, milin, glicynia, fasola ozdobna, bluszcz, groszek pachnący, wiciokrzew, wilec, hortensja pnąca, dławisz okrągłolistny czy rdest Auberta. Warto również do osłonięcia kącika wypoczynkowego wykorzystać powojniki – ich piękne kwiaty o różnej barwie i wielkości urozmaicą każdy balon i taras. Dobrze jest wybierać odmiany o zwartym pokroju, kwitnące od już samego dołu, np. Beautiful Bride’, BLUSHING BRIDESMAID ‘Kaiser’, ‘Jerzy Popiełuszko’, ‘Solidarność’ czy ‘Blue Light’. 

Pnącza w doniczkach i skrzynkach

Aby nasze pnącza miały dobre warunki rozwoju, posadźmy je w dużych pojemnikach, gdyż ich korzenia mocno się rozrastają – minimalna pojemność to 30 litrów, jeśli chcemy, by rośliny rosły przez klika sezonów. W przypadku roślin jednorocznych mogą to być plastikowe doniczki, bambusowe kratki lub skrzynki balkonowe. Natomiast rośliny wieloletnie warto posadzić w drewnianych lub kamiennych pojemnikach. Doniczki i skrzynki muszą mieć też otwory, przez które odpływać będzie nadmiar wody. Pnącza sadzimy w ziemi żyznej i przepuszczalnej, najlepiej dla roślin balkonowych. Na dnie pojemnika musimy przewidzieć drenaż np. z drobnych kamieni lub żwiru. 

Pielęgnacja pnączy

Pnącza nie są trudne w uprawie. Wybierzmy dla nich stanowisko nasłonecznione – z reguły w cieniu zawiązują mniej pąków, chociaż np. kobea i chmiel japoński dobrze czują się w półcieniu. Większość roślin lubi żyzną ziemię próchniczą i obojętne lub lekko kwaśne pH. O pnącza dbamy o nie tak jak o inne rośliny sezonowe, uwzględniając szczególne wymagania niektórych gatunków. Rośliny potrzebują sporo wody (tworzą dużo liści i pędów), dlatego nie wolno dopuścić do wysuszenia podłoża – gdy zwiędną, trudno im powrócić do stanu pierwotnego. Jednak ziemia nie może być zalana. Pnącza nawozimy nawozami przeznaczonymi dla gatunków balkonowych. Zabiegi rozpoczynamy 2 tygodnie po posadzeniu i co tydzień, przez cały okres rozwoju je kontynuujmy.  

Zdjęcia: Pixabay.com

Zapisz się do newslettera

Kim jesteś?