Chociaż za oknem wciąż zimowa aura, to wielu ogrodników nie może doczekać się już sezonu i będąc na zakupach, wsadza do koszyka przynajmniej jedną torebkę warzyw. A jest w czym wybierać, ponieważ pojawiły się już one w sklepach i na stoiskach ogrodniczych.
Już za chwilę będziemy mogli rozpocząć prace w ogródku, a wiemy, że początek sezonu jest zawsze dość intensywny. Zatem warto wykorzystać „leniwe” dni na zaplanowanie upraw w warzywniku. Nasiona odporne na zimno i dające szybki plon (np. sałata czy rzodkiewka) możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu, natomiast ciepłolubne o długim czasie uprawy (m.in. pomidory czy paprykę) warto wysiać najpierw do pojemników umieszczonych w domu (czyli założyć rozsadę), a dopiero gdy rośliny podrosną i temperatura będzie odpowiednia – po zahartowaniu – przesadzić je w miejsce docelowe. To, jakie warunki zapewnić warzywom oraz terminy siewu znajdują się na opakowaniach nasion. Możemy też informacji poszukać np. w internecie lub fachowej prasie. Przygotujmy się do uprawy warzyw, a odwdzięczą nam się obfitym plonem.
Nasiona warzyw – zakup kontrolowany
Jak wspomniano, nasiona warzyw bez problemu możemy kupić w każdym sklepie ogrodniczym, a także supermarketach na stoiskach ogrodniczych. W ostatnim czasie pojawiły się w dyskontach spożywczych, chociaż taki zakup jest dość ryzykowny. Nasiona szeroko dostępne są również w sklepach online. To wygodne rozwiązanie, gdyż na spokojnie, siedząc w fotelu, możemy przejrzeć ofertę i wybrać wszystkie nasiona, a często też podłoża, nawozy czy szklarenki. Pamiętajmy jednak, aby korzystać z ofert sprawdzonego sklepu. Ponadto zazwyczaj taka forma zakupy wiąże się z opłatą za dostawę. Może więc lepiej zaplanować uprawy i zakupy zrobić u stacjonarnego sprzedawcy, np. PSB Mrówka – z asortymentem sklepu możemy zapoznać się online. Nie zwlekajmy z zakupami, styczeń i luty to miesiące, w których nasiona bardzo często oferowane są po promocyjnych cenach (nawet niższych niż u producenta). Także ich wybór jest największy, dodatkowo pojawia się sporo ciekawych nowości.
Nasiona warzyw – jakie wybrać
Jakie wybrać nasiona warzyw? Odpowiedź jest jednoznaczna – takie, jakie najbardziej lubimy jeść. Ale warto co roku dodać jakąś nieznaną nam odmianę – być może polubimy? Najpopularniejsze są nasiona pomidorów, ogórków, sałaty, rzodkiewki, marchewki i szczypiorku. Ponadto w warzywnikach bardzo często pojawiają się: bób, brukiew, burak, cebula, cukinia, fasola, fasolka szparagowa, groch, kalafior, kalarepa, kapusta, koper, pietruszka, por, rzepa, seler, szczaw, szpinak, a także bakłażan, cykoria, dynia, jarmuż, papryka, patison czy rukola. Coraz częściej również arbuz – tak jest warzywem!
zdjęcia: pixabay.com