Do cięcia żywopłotu należy wykorzystywać wyłączenie ostre nożyce. Tylko takie nie wyrządzą krzywdy roślinom, ponadto prace będą przebiegały sprawniej. Zdarza się jednak, że nożyce tępią się, co jest najzwyklejszą rzeczą. Jak naostrzyć ręczne nożyce?
Ostrzenie ręcznych nożyc do żywopłotu nie jest skomplikowane. Aby ułatwić sobie pracę, warto zaopatrzyć się w szlifierkę, chociaż w zupełności wystarczy kamienna osełka lub metalowy pilnik. Co nam jeszcze będzie potrzebne? Jak nie uszkodzić ostrzy? Odpowiedzi znajdują się w dalszej części artykułu.
Wyczyśćmy nożyce
Przed przystąpieniem do ostrzenia musimy wyczyścić nożyce ze wszelkich zanieczyszczeń. Możemy umyć je w ciepłej wodze z dodatkiem mydła, np. ogrodniczego z dodatkiem czosnku, który dodatkowo zdezynfekuje narzędzie. Dobrze sprawdzi się również szare mydło, jednak pamiętajmy, aby nożyce zdezynfekować spirytusem lub denaturatem. W ten sposób zapobiegniemy przenoszeniu się chorobotwórczych patogenów z jednej rośliny na drugą. Zaschnięte zabrudzenia, np. żywicę wyciekającą z przycinanych gałązek, usuniemy papierem ściernym o drobnej gradacji lub papierowym pilniczkiem do paznokci.
Wyregulujmy nożyce
Aby naostrzyć nożyce ręczne, nie trzeba ich rozkręcać, ponieważ rozwierają się one dość szeroko i mamy swobodny dostęp do całej krawędzi tnącej. Warto natomiast wyregulować śrubę, która łączy ostrza, ponieważ podczas cięcia powinny one do siebie przylegać, nie może być żadnych luzów. Nie dokręcajmy jednak śruby zbyt mocno – cięcie powinno odbywać się swobodnie.
Ostrzenie nożyc
Zaczynamy od unieruchomienia nożyc – możemy umieścić je w imadle lub położyć na stole roboczym i docisnąć ręką. Zewnętrze krawędzie ostrzy nożyc (wewnętrzne, którymi ostrza stykają się ze sobą, muszą być płaskie, więc ich nie ostrzymy) ostrzymy kamienną osełką lub metalowym pilnikiem o drobnej gradacji, aby nie poszarpać ostrzy. Osełkę lub pilnik przykładamy pod kątem ok. 45o i wykonujemy płynne ruchy wyłącznie na zewnątrz ostrza w kierunki od siebie. Pamiętajmy, że nie wykonujemy ruchu powrotnego, aby nie poszarpać ostrza. Ostrzenie przy użyciu ręcznych narzędzi jest dość czasochłonne, jeśli zależy nam przyspieszeniu tej czynności, użyjmy szlifierki kątowej, najlepiej wybrać jak najcieńszą tarczę. Warto zaznaczyć, że jeśli nie mamy wprawy w pracy ze szlifierką, to lepiej nie eksperymentować.
Smarowanie nożyc
Naostrzone nożyce należy przesmarować – możemy zastosować dowolną oliwę do maszyn. Koniecznie naoliwić powinniśmy śrubę łączącą ostrza. Dobrą praktyką jest przesmarowanie całych ostrzy – wycieramy je potem szmatką lub ręcznikiem papierowym. Zabieg ten ma na celu poprawienie pracy nożyc, a także zabezpieczy je przed korozją.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com